Hepimiz sosyal ortamın gereği olarak diğer insanlarla etkileşim kurarken empati, uyum, sempati gibi etkileşim ve iknayı destekleyen duygular üretmeyi ve bulmayı amaçlarız. Bu davranışları bazen bilinçli bazense farkında olmadan yapıyoruz.

Daha önce bulunduğunuz ortamda birinin davranışlarını bilinçli veya farkında olmadan kopyaladığınız oldu mu? Ya da bir gruptaki kişilerin birbirlerine benzedikleri için iyi anlaştıklarını düşündüğünüz? Çoğumuz bu davranışı yapıyoruz, davranış kopyalama durumuna literatürde "bukalemun etkisi" denir. Yani kişinin farkında olmadan karşısındaki insanın davranışlarını uygulamasıdır.

Örneğin bir grup insanla tanıştığımızda bu gruptakilerin birbirlerine benzedikleri için iyi anlaştıklarını düşünürüz. Bu yüzden ‘onlar gibi davranırsam kabul görürüm’ düşüncesiyle belli bir süre sonra onlar gibi davranmaya başlarız. Ya da giyimine özen gösteren insanlarla iç içeysek belli bir süre sonra farkında olmadan giyimimize özen göstermeye başlarız. Yani aslında biz daha ne olup bittiğinin farkına varmadan karşıdan gelen sinyaller nasıl davranmamız gerektiğini söyler. Bu duruma günlük hayattan daha birçok örnek verilebilir. Bu etki bazen olumlu bazense olumsuz olarak bizlere yansıyabilir. Farkındalığımızı artırarak ve kendimiz gibi davranarak bu etkiyi en aza indirebiliriz.