‘Kötü mü görünüyorum, saçım çok mu yağlı görünüyor, kıyafetim çok mu dikkat çekiyor, herkes bana mı bakıyor?’ ,düşüncesine, hissine kapıldığınız zamanlar/ durumlar oldu mu?

Emin olun ki sizi kimse bu kadar fark etmiyor. Kendimize odaklı bakış açısına sahip olduğumuz için gerçekte olduğundan daha fazla dikkat çektiğimizi düşünürüz. Bu sahne ışığı etkisi, kendimizi ilgi odağı olarak görme eğilimimiz olduğu anlamına gelir, böylece sezgisel olarak diğerlerinin bize olduğundan daha fazla dikkat ettiklerini varsayarız. Yani birinin görünümüne ve davranışına, diğer insanların gerçekte olduğundan daha fazla dikkat ettiği inancıdır sahne ışığı etkisi. Bu etki basitçe bize şunu söylüyor: sandığımızdan daha az fark ediliriz. Bu etki olumlu olabileceği gibi olumsuz da olabilir.

Çok iyi bir iş yaptığımızda insanların gıpta edeceğini ve bizi takdir edeceğini düşünmemizde bu yanılgıya dahildir.  Ya da tam tersi. Bir hata yaptığımızda insanların tüm dikkatini bu hataya vereceğini düşünmemizde. Bu durumu bir örnekle açıklarsak ; bir davette ayağınızın takıldığını ve yere düştüğünüzü hayal edin. Ayağa kalkarken insanların arkanızdan ‘ ne kadar da sakar’ şeklinde konuştuklarını ve rezil olduğunuzu düşünebilirsiniz. Birkaç gün sonra aynı kişilere bu olaydan bahsettiğinizde olayı hatırlamadıklarını gördüğünüzde bunun böyle olmadığını anlarsınız. Aslında o kadar da sahnede değilsinizdir.