GÜNDEM

“Sivaslıların gözdesi”

Abone Ol

MELTEM DUMAN

Son zamanlarda zamlardan etkilenmeyen tek yiyecek olan kelleye kış aylarına girilmesi ile birlikte ilgi artmaya başladı.

Geceden fırına atılan ve yaklaşık 12 saatte pişirilen kuzu ve koyun kellesi baltayla kırılıp ayrıştırıldıktan sonra tüketildiğini belirten 25 yıllık kellecilik yapan Ahmet Gedikli, vatandaşların yoğun şekilde kelle tükettiğini söyledi.

Salgın sürecinde bağışıklık kuvvetlendirici özelliği dolayısıyla kellenin sıkça tüketildiğine değinen Ahmet Gedikli, “ Vücut direncini artıran ve bağışıklık kuvvetlendirici Sivas’ta gelenek haline gelen kelle tüketimi kış ayıyla birlikte arttı. Sabah 4 ‘de kalkıp işe başlıyoruz. Öğlene doğru kelle tükeniyor. Öğleden sonrada mercimek gibi çorbaları vatandaşlar tüketiyor.  Çorba fiyatlarına da zam yapmadık. Yılbaşından sonra yüzde 20 kadar artış düşünüyoruz. Ultra yüksek fiyatlar söz konusu olamaz. Çünkü vatandaşın ekonomik olarak imkanını zora sokmak işlerimizi durdurmaktan başka birşey yapmaz” dedi.

 Şifa deposu olan kellenin faydalarından bahseden Gedikli, “Kellenin özellikleri çoktur. Sabah yenmesindeki özelliklerden biri de kelle sabah soğuk ve serin havayı sevdiği için tok tutma özelliği olduğundan yiyen insanlar akşama kadar acıktırmadığı için sıkça tercih ediliyor. Her bir kısmının ayrı lezzeti olan kellenin Sivas’ta talebi çoktur. Bu yüzden fiyatlarında fahiş artışlar olması mümkün değildir. Eşe, dosta ‘Kelle kırdıralım mı gardaş ?’ sözünün her zaman devam edebilmesi için fiyatlarımızı olabildiğince uygun yapıyoruz” ifadelerini kullandı.