Sivas Haberleri
SİVAS
00:00:00
Öğle vaktine kalan
Sivas
Parçalı bulutlu
8°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
38,8790 %0.01
43,5425 %0.28
Ara

Deve dikeni tohumunun faydaları

YAYINLAMA: | GÜNCELLEME:

Deve dikeni tohumunun faydaları

Deve dikeni, şevkülmeryem, sütlü kengel, deve kengeri, uslu kenger olarak da bilinmektedir. Taşların ve kayaların kenarlarında bolca yetişen bu bitki aslında otsudur ve boyu 1 metreye kadar ulaşabilir. En çok bahar aylarında ortaya çıkarlar. Olgunlaştığında mor, pembe ve kırmızı renklerde çiçek açarlar. Çok faydalı bir bitki olmasına rağmen bahçelerde yetişmesine izin verilmez. İşte,  deve dikeni tohumunun faydaları ;

 

 

 

Deve dikeni bitkisinin gövdesi, idrar arttırır, ateş düşürür, romatizmal ağrıları keser, yatıştırıcı ve iştah açıcıdır. Deve dikeni tohumu, karaciğer hastalıklarında çok etkilidir. İçeriğinde olan silymarin isimli kimyasal karaciğeri hızla onarır bu nedenle tıpta ilaç olarak kullanılır. Bu kimyasal, karaciğerde biriken toksinleri parçalar ve hızla atılmasını sağlar. Karaciğer hücrelerini, alkol, kimyasallardan korur, karaciğer iltihabı, alkol ve ilaç kaynaklı safra iltihaplarını, siroz ve kronik karaciğer hastalıklarını hızla tedavi eder.

Deve dikeni tohumunda bulunan silymarin kimyasalı, karaciğeri onarır ve yeni karaciğer hücrelerinin oluşmasını destekler. Karaciğerin yağları parçalaması için üretilen safra, deve dikeni tohumu ila üretimini arttırır. Böbreklerin daha düzgün çalışmasını sağlayarak, idrar üretimini arttırır. Alkol ile oluşan sirozu engeller, nikotin, karbonmonoksit gibi maddelerin zehirli etkisini yavaşlatır. Kanı temizler ve karaciğeri düzenler. Silymarin, karaciğer hormonlarını dengeleyen glutasyon maddesinin artmasını sağlar. Ayrıca kronik mantar enfeksiyonunu engeller.

Deve dikeni tohumunun etken maddesi, silymarindir. Bu madde aslında bir polifenoldür. Ağustos ayında toplanmaya başlanan bu bitkinin çiçekleri kurutularak tohumlarına ayrılır. Daha sonra yıkanır ve saklanmaya alınır. Bazen iyice kuruyan tohumlar toz haline getirilerek de kullanılır.

Eczanelerde,  deve dikeni tohumunun hapları da bulunmaktadır. Karaciğer hastalıklarında bu tabletler kullanılabilir. Günde 15 gr. kadar kullanılması yeterlidir. Mide ve bağırsak hastalıklarında, deve dikeni tohumundan yapılan çay kullanılabilir.  İlk kullanımda hafif ishal yapabilir bu gayet doğal bir yan etkidir.

Kaynak : Tıbbi ve Aromatik Bitkiler & Halk İlaçları

https://www.facebook.com/groups/aronatik/

         Tugan KÜTÜK

Cum.Ünv.SMYO.Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Öğr.

[email protected]

[email protected]

 

 

 

 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *