Sivas Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB) sanayicilerle bir araya gelen AK Parti Grup Başkanı ve Sivas Milletvekili Abdullah Güler, Sivas OSB Sanayiciler Derneği Başkanı İsmail Timuçin başta olmak üzere iş dünyasının temsilcilerinin talep ve önerilerini dinledi. Bölgenin üretim kapasitesini artırmaya yönelik atılabilecek adımları tek tek değerlendiren Güler, Organize Sanayi Bölgelerinin sadece arsa tahsisiyle değil, gerçek anlamda üretimle anlam kazandığını vurguladı.
Toplantıda, özellikle Ekonomik Koordinasyon Kurulu’nda (EKK) alınan kararların Sivas özelinde nasıl hayata geçirilebileceği, OSB’nin büyüme planları, ticareti canlandıracak projeler ve üretim altyapısının güçlendirilmesine dair stratejik öneriler ele alındı.
“HER KARIŞ TOPRAK ÜRETİME KAZANDIRILMALI”
Konuşmasında OSB içindeki arsa kullanımına dikkat çeken Güler, bazı parsellerin depo alanı olarak kullanıldığını belirterek bu alanların üretime dönüştürülmesi gerektiğini söyledi.
“Burası Türkiye’nin üretim yükünü taşıyan nadir bölgelerden biri olacaksa, her metrekare üretim alanı olarak planlanmalı. Depo olarak kullanılmak yerine, katma değer yaratan üretim hatları kurulmalı.” diyen Güler, Sivas OSB’nin daha stratejik değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti.

İSTANBUL’DAKİ ÜRETİM HATLARI ANADOLU’YA TAŞINIYOR
Sanayi ve üretim alanında alınan yeni bir kararı ilk kez paylaşan Güler, Ekonomik Koordinasyon Kurulu’nda alınan ve Anadolu’daki üretim bölgelerine ciddi ivme kazandırması beklenen bir düzenlemeye değindi. İstanbul gibi büyük şehirlerde beklenen olası depremler dikkate alınarak, bu bölgelerde atıl durumda kalan ikinci el makinelerin Anadolu'daki OSB’lere taşınması ve yeniden üretime kazandırılması için çalışma yürütüldüğünü açıkladı.
Güler, “İstanbul gibi metropollerde deprem riskiyle karşı karşıya olan sanayi tesislerinin üretim hatlarının Anadolu’ya kaydırılması sadece ekonomik değil, aynı zamanda milli güvenlik meselesidir. Bu nedenle ikinci makine departmanlarının taşınması halinde yatırımcımıza 5. ve 6. bölge teşvikleri gibi destekler sağlanması için Hazine ve Maliye Bakanlığımız ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız ortak çalışma yürütüyor. Sivas da bu dönüşümde önemli bir aktör olabilir.” dedi.
Sivas OSB’nin büyüme ihtiyacına da değinen Güler, bu konudaki desteklerini dile getirirken sadece fiziki genişlemenin yeterli olmayacağını da vurguladı. Güler, “Arsa sayısını artırmak önemli ama o arsalar üzerinde üretim yapılmadıkça gerçek anlamda kalkınmadan bahsedemeyiz. Bu yüzden genişlemeyle birlikte yeni üretim hatlarının kurulmasına öncelik verilmelidir.” diyerek sürece vizyoner bir yaklaşım sundu.
“ANKARA YOLU ÜZERİ CAZİBE MERKEZİ HALİNE GETİRİLMELİ”
Güler, Sivas OSB’nin şehirlerarası yola cepheli alanlarının ticari anlamda değerlendirilmesi gerektiğine de dikkat çekti. Özellikle Avrupa’da, özellikle de İtalya’da büyük üretim tesislerinin ön cephelerinde yer alan “fabrika satış mağazaları”, “outlet bölgeleri” ve perakende satış alanlarının Türkiye’de de yaygınlaştırılması gerektiğini vurguladı. Güler, “Ankara yoluna cepheli olan alanların perakende satış alanı olarak değerlendirilmesi ticareti canlandırır. Şehirlerarası yolculuk yapanlar için cazip duraklar oluşur. Bu alanlar, sanayicimizin elindeki ürünün doğrudan tüketiciyle buluşacağı, Sivas’a ekonomik hareket kazandıracak yeni bir mecra olabilir.” dedi.
Bu tür satış noktalarının ticaret odası, esnaf odası gibi yapılarla istişare edilerek dengeli bir şekilde kurulmasının önemine de değinen Güler, bunun Sivas’ın sanayiyle entegre ticari cazibesini artıracağını ifade etti.
Toplantıda ayrıca OSB’nin kendi ekonomik sürdürülebilirliğini sağlaması adına farklı gelir modelleri de gündeme geldi. Güler, OSB içinde bir akaryakıt istasyonu kurulmasının OSB’ye doğrudan gelir sağlayabileceğini belirtti. Güler, “Uygun bir yer tespitiyle OSB’nin kendi ihtiyaçlarını karşılayabileceği bir akaryakıt istasyonu projesini desteklemeye hazırız.” diyerek bu konuda sanayicilere açık destek mesajı verdi.
SİVAS, ÜRETİMDE MERKEZ OLABİLİR
Abdullah Güler’in sanayiye yönelik bu bütüncül yaklaşımı, hem altyapı hem üretim hem de ticaret yönünden Sivas OSB’yi çok daha işlevsel ve cazip hale getirmeyi hedefliyor. Güler’in aktardığı teşvik kararları ve yerinde çözüm önerileri, Sivas’ın sadece üretimde değil, aynı zamanda lojistik ve ticaret üssü olma potansiyelini de gün yüzüne çıkarıyor.