Çoğu zaman isimi geçer ve her defasında da karıştırdığımız İrtifak hakkı  ile İntifa hakkı nedir bu yazımızda  sizlere bahsedelim .

 İrtifak (Kullanım) hakkı?

Bir taşınmaz üzerinde, bir kullanma ve yararlanmaya rıza göstermeyi veya mülkiyete özgü bazı hakların kullanılmasından kaçınmayı gerektiren ve diğer bir taşınmaz veya kişi yararına ayni hak olarak tesis edilen hukuki işlemdir.

İrtifak Hakkı bazı yerlerde “Kullanım Hakkı” olarak da geçer. İrtifak hakkı için bir dilekçe ile ilgili gayrimenkulün bulunduğu il defterdarlıklarına, mal müdürlüklerine ve Maliye Bakanlığı’na başvurulabiliyor. İrtifak hakları şahsi irtifak hakları ve arzî irtifak hakları olmak üzere ikiye ayrılır.

Olumlu irtifak nedir?

İrtifa hakkı verilen kişi, hakkı aktif olarak kullanıyor ise bu hak “Olumlu Hak” olarak geçer. Geçit Hakkı olumlu bir haktır.

Olumsuz irtifak nedir?

İrtifa hakkı verilen kişi, gayrimenkul sahibinin kullanmasına engel olacak şekilde kullanıyor ise bu hak “Olumsuz Hak” olarak geçer. Buna örnek olarak “Manzara Kapatmama Hakkı”nı verebiliriz.

İrtifak hakları kaça ayrılır?

İrtifak Hakları yararlanılma çeşitlerine göre birbirlerinden ayrılır.

  • Üst Hakkı (İnşaat Hakkı )
  • Kaynak İrtifakı
  • Geçit Hakkı

Bu haklarda tam yararlanma ve sınırlı yararlanma olarak kullanılabilir.

İntifa Hakkı Nedir?

Bir hukuk terimi olan “İntifa hakkı” en basit anlamıyla, başkasının malından belli kurallar içinde yararlanma hakkıdır.

Mülkiyeti başkasına ait olan bir mal ya da hak üzerinde belirli kişi ya da kişilere tanınan yararlanma hakkıdır. İntifa hakkı kişisel bir irtifak hakkıdır; hak sahibinin ölümüyle sona erer, mirasçılara geçmez. Ayni bir haktır aynı zamanda.

Mülkiyet sahibi asıl malik olmakla beraber taşınmazı kullanamaz, kiraya veremez. Bu haklar intifa hakkının süresi boyunca veya hak sahibinin ölümüne kadar intifa hakkı sahibine aittir. İntifa hakkının kullanımının intifa hakkı sahibi tarafından bir başkasına devri mümkündür. Örneğin, hak sahibi intifa hakkını kiraya verebilir. Bu kira süresinin, intifa hakkı süresini aşmaması gerekir.

İntifa hakkı nasıl kurulur?

Sözleşmeyle Kurulan İntifa Hakkı,Kanundan doğan intifa hakkı,Mahkeme kararıyla kurulan intifa hakkı.

Haftaya görüşmek dileğiyle esen kalınız.