Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ Ekibimizi Ağırladı Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ Ekibimizi Ağırladı

Diyetisyen Süheyla Subaşı Uçar, yarın idrak edilecek olan Kurban Bayramı öncesinde vatandaşlara önerilerde bulundu. 2B3D7D53-C998-490B-AAA5-01716B410362
Bayram hazırlıkları yapılırken bazı hatırlatmaların faydalı olacağını dile getiren Uçar; “Bayramları birlik beraberliğin yaşanıldığı güzel ibadetlerin yapıldığı yönüyle anılmasının çoğunlukta olmasını istiyoruz ancak özellikle bayramlar hem ülkemizde hem de tüm dünyada israfın arttığı bir süreç olarak da karşımıza çıkıyor. Dünyada yılda 1.3 milyar ton gıda israf edilirken ülkemizde de yılda 26 milyon gıda israf ediliyor. Bir kamyonun 10 ton çöp taşıdığını hesap edersek bu da 2,5 milyon kamyondan fazla gıdanın Türkiye'de çöpe atıldığını gösteriyor. Bu sebeple toplumun bilincinin ve farkındalığının artılarak her türlü israfın önüne geçilerek özellikle gıda israfının önüne geçilmesi için doğru adım atılması gerektiğini düşünüyoruz.” diye konuştu.
Bayramda israfın önüne geçmek adına önerilerde bulununan Uçar; “Öncelikle kültürel olarak bir şeyler ikram etmeyi çok seviyoruz ancak rahatsızlığı bulunan kişiler ya da o besini yemeyi tercih etmeyen kişilere ikramda zorluk çıkartmak gerçekten kültürümüze yakışmıyor. Evimize gelen misafiri bir şey ikram etmekten keyif aldığımızı ancak su da çok güzel bir ikramdır bunu unutmayalım ve misafirlerimizi ısrarcı Bir besinin kalıp atık besin haline dönüşmesi de israfken aynı zamanda bir kişinin tüketmesi gereken besinden fazla miktarda besin tüketmesi de israftır. Biz bunu en çok sağlıklı dengeli beslenme sürecine giren danışanlarımızda görüyoruz danışanımız bize şu cümleyi söylüyor diyetisyen hanım bir haftada yediğim ekmeği bir ayda yiyorum. Hem bedenine katkı sağlıyor bu durum hem de ekonomisine katkı sağlıyor. Özellikle toplumun diyetteyim kelimesine malesef alerjisi var. Biz bir insan diyetteyim deyince ölümü gör ye lütfen ye diye baskı uyguluyoruz. O yüzden bu süreçte olan kişilerin çok bu kelimeyi kullanmamasını karşısındaki kişiye hayır derken fazla miktarda yemek beni rahatsız ediyor gibi açıklamalar yapmasını pratikte öneriyorum. Karşınızdaki kişinin size ısrar etmesini önlemek istiyorsanız onun size bir şey ikram etmesine izin verin fırsat oluşturun mesela "bana bir bardak su getirebilirsin.” "Bir çayını kahveni içerim." "Yabancı yer mi her zaman geliyoruz başka bir gün yiyelim inşallah" gibi samimi cümleler reddetme işinizi kolaylaştırır.” ifadelerini kullandı. 
Yapılacak bir kaç küçük dokunuşla israfın önüne geçilebileceğinin altını çizen Diyetisyen Uçar; “Yapılan besinlerin evde muhafazasına dikkat etmek soğuk zincirin kırılmamasını sağlamak ya da var olan hazır besinlerin mesela bayram çorbasının fokurdarken kavanozlara konulup konserve olarak buzdolabında saklanması besinlerin israfını önleyen bir diğer önemli yollardan biridir. Ev baklavalarını şerbetlerken tüm tepsiyi değil de parça parça şerbetleme yapmak israfı önleyen yöntemlerden biridir. Her yıl her 3 ekmekten biri çöpe giderken insanoğlu neden aldığı ekmeği buzluğa koyup da parça parça çıkarıp yemez ki,
Ekonomik koşulların zorlayıcı olduğu bir süreçte bir ailenin yıllık ekmek israfı aylık eğitim masrafına denken çocuklarına daha verimli ve güzel ortamlarda eğitim fırsatı oluşturmak için neden ekmek israfını önlemeyelim ki? Kısacası birazcık ev ve yaşam yönetimi sağlayarak israfı her türlü hayır diyebiliriz. Lütfen güzel bayram sürecinde de her türlü israfa karşı olalım bayramınız mübarek olsun sevdiklerinize nice bayramlara.” diyerek konuşmasını sonlandırdı./AYŞE NUR ÖZKAN