Sivas Haberleri
SİVAS
00:00:00
Akşam vaktine kalan
Sivas
Kapalı
14°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
38,5679 %-0.01
43,7753 %0.27
Ara
Sivas Memleket Sivas Sivas'ta 150 Bin Ağaç Tehlikede! Seyid Kasım Baba Alanı Tehdit Altında

Sivas'ta 150 Bin Ağaç Tehlikede! Seyid Kasım Baba Alanı Tehdit Altında

Sivas'ta Dipsizgöl Köyü'nde planlanan selestit tuzu ocağı projesi, halkın onayı olmadan hazırlandığı gerekçesiyle tepkilere yol açtı.

Sivas’ın Zara ilçesine bağlı Dipsizgöl Köyü’nde tarım arazileri, inanç alanları ve doğal yaşamı kapsayan bölgede kurulması planlanan selestit tuzu ocağı projesi kamuoyunda tepkilere neden oldu. CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Sivas Milletvekili Ulaş Karasu, projeye verilen “Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) gerekli değildir” kararını TBMM gündemine taşıdı.

Karasu, projenin yöre halkının onayı alınmadan hazırlandığını ve hayata geçmesi halinde yalnızca tarım ve hayvancılığı değil, aynı zamanda endemik bitki örtüsünü, yaban hayatını, su kaynaklarını ve bölgenin kültürel dokusunu da tehdit edeceğini belirtti. Söz konusu alanın Alevi vatandaşlar tarafından kutsal sayılan Seyid Kasım Baba Ziyaret Alanı ile birlikte Beyaz Göz, Mavi Göz, Kırık Ayna ve Sessiz Dil adlı gölleri de kapsadığına dikkat çeken Karasu, yaklaşık 150 bin ağaçlık ormanlık alanın da risk altında olduğunu vurguladı.

Yayla niteliğinde olan köyde geleneksel arıcılık faaliyetleri yürütüldüğünü ve halkın tek geçim kaynağının tarım ve hayvancılık olduğunu belirten Karasu, “Bu proje sadece ekonomik değil, aynı zamanda sosyo-kültürel ve çevresel bir tehdit barındırıyor. Geri dönüşü olmayan zararlar doğurabilir” dedi.

Projeye karşı çıkan Karasu, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un yanıtlaması istemiyle Meclis’e sunduğu önergede şu sorulara yer verdi:

Dipsizgöl’deki proje için “ÇED gerekli değildir” kararının gerekçesi nedir? Bu görüşe katılan kamu kurumları var mıdır, varsa hangileridir?

Proje öncesinde bölge halkının görüşü alınmış mıdır? Alındıysa içerik nedir, alınmadıysa neden?

Kutsal kabul edilen Seyid Kasım Baba ziyaret alanı ve çevresindeki göllerin korunması için ne gibi tedbirler öngörülmektedir?

Projenin insan sağlığı, doğal denge, tarım arazileri ve arıcılık faaliyetleri üzerindeki muhtemel etkilerine karşı bakanlığın planladığı önlemler nelerdir?

Projeden elde edilmesi beklenen ekonomik faydalar ile yaratacağı çevresel riskler nasıl dengelenmektedir? Bu proje iptal edilecek midir?

MUHABİR: BÜLTEN
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *