Eğitimci kimliğiyle eğitime her zaman önem verdiğini Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde yaptığı konuşmalarla ifade eden Vekil Toy; “İçinde bulunduğumuz 2023 yılını "Âşık Veysel Yılı" olarak idrak ediyoruz. Âşık Veysel Şatıroğlu Sivas’tır, Sultan Şehrimizin müstesna bir değeridir. Yaşadığı topluma ve dünyaya karşı büyük bir duyarlılığa sahip olan Veysel, görmeyen gözlerine rağmen sahip olduğu ilim ve irfan ile milletinin bilinçlenmesine öncülük etmiştir.

 Olmak istiyorsan dünyada mesut

Hakka, halka yarayacak bir iş tut

Çalıştır oğlunu, kızını okut

İnsan olmak için okumak gerek

Diyen Veysel; okumayı, eğitimli insan olmayı ve derin ferasetiyle daha o yıllarda kız çocuklarını okutmayı teşvik etmiştir. Cumhuriyetimize sahip çıkacak ve koruyacak insan sermayesini inşa etmenin, toplumsal kalkınmanın ve Türkiye Yüzyılı vizyonu doğrultusunda ulusal hedeflerimize ulaşmanın en önemli unsuru milli bir eğitim sistemidir.

Balonlarını Kaçırınca 2 Bin Lira Zarar Eden Seyyar Satıcı: "Artık Balonları Daha Sıkı Bağlıyorum" Balonlarını Kaçırınca 2 Bin Lira Zarar Eden Seyyar Satıcı: "Artık Balonları Daha Sıkı Bağlıyorum"

Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde AK Parti hükümetleri olarak bunun farkında ve bilincinde bir yönetimle eğitime verdiğimiz önem hiçbir şartta değişmemiştir. 2003’ten bu yana hazırladığımız 21 bütçede olduğu gibi 2024 yılı bütçesinde de en büyük payı eğitime verme geleneğimiz devam etmiştir.

Eğitim bütçesinin merkezi yönetim bütçesi içerisindeki payı 2002’de yüzde 10,64 iken 2024 yılında yüzde 14,61’e yükselerek 1 trilyon 619 milyar 907 milyon 408 bin TL olarak belirlenmiştir.

Tam 60 yıldır gündeme getirilen Öğretmenlik Meslek Kanunu hayata geçirilerek öğretmenlerimize ilave sosyal ve mali haklar tanınmıştır.

Net okullaşma oranları okul öncesi eğitimde yüzde 11’den yüzde 85’e, ilköğretimde yüzde 90’dan yüzde 95’e, yükseköğretimde ise yüzde 15’ten yüzde 46’nın üzerine çıkmıştır.” ifadelerini kullandı.

Kız Çocuklarının Okullaşması İçin Gayret Gösterdik

Sivas Milletvekili Rukiye Genç Toy, kız çocuklarının okullaşma oranını yükseltmek için ortaya koyulan projelerin altını çizerek; “Bu süreçte birilerinin iddia ettiğinin aksine hep geride bırakılan kız çocuklarının okullaşması için özel gayret gösterdik. 2002 yılında yüzde 45,16 olan ortaöğretimde kızların net okullaşma oranını, 2023 yılında ulaştığımız yüzde 91,57’den yeni projelerle yüzde 100’e çıkarmayı hedefliyoruz.

Bu rakamların da gösterdiği gibi eğitimin tüm kademelerinde okullaşma oranları artırılmış, derslik ve öğretmen başına düşen öğrenci sayısı önemli ölçüde azaltılarak OECD ortalamasına yaklaştırılmıştır.

2002’de 18 olan bilim ve sanat merkezi sayısı 2023 yılında 394’e, spor salonu sayısı yaklaşık 5 kat artarak 12 bin185’e, laboratuvar sayısı 2 kattan fazla artarak 52 bin 911’e, kütüphane sayısı ise 3 kata yakın artarak 43 binin üzerine çıkmıştır.

2003’ten bu yana sayıları 4 milyara ulaşan ücretsiz ders kitaplarının dağıtılması, şartlı eğitim yardımı, pansiyon kapasitesinin ve bursların artırılması, taşıma yoluyla eğitime erişim hizmeti gibi kapsamlı sosyal politikalar ile dezavantajlı öğrenciler başta olmak üzere toplumun tüm kesimlerinin eğitim faaliyetlerine erişimi daha da kolaylaştırılmıştır.

Son 20 yılda yaptığımız yatırımlar ile eğitime dair altyapı sorunları önemli oranda çözülmüş ve eğitim sisteminde kalite odaklı bir dönüşüm gerçekleştirilmiştir. Bu durum uluslararası izleme çalışmalarının sonuçlarına da yansımıştır.

Öğrenci sayımızdaki artışa rağmen eğitim kalitemizin düşmediği hatta OECD tarafından yapılan değerlendirmelerde ülkemizin PISA ve TIMSS performansının önemli bir artış eğiliminde olduğu belirtilmiştir.” açıklamasını yaptı.

Türkiye Yüzyılı Hedefleri İçin Çalışmaya Devam Edeceğiz

AK Parti hükümetleri olarak eğitime her zaman öncelik verdiklerini dile getiren Milletvekili Toy; “AK Parti Hükûmetleri olarak Sayın Cumhurbaşkanlığımızın liderliğinde eğitimde fırsat eşitliğini sağlamak, öğretmenlerimizin sosyal ve ekonomik haklarını iyileştirirken diğer yandan kişisel ve mesleki gelişimlerine destek olmak, öğrencilerimizin gelişim süreçlerini takip ederek sağlıklı bir ölçme-değerlendirme sistemi geliştirmek, mesleki eğitimi güçlendirmek, çağın ihtiyaçlarına cevap verecek fakat aynı zamanda milli ve manevi değerlerimizi içerecek şekilde eğitim programlarımızı güncellemek ve bu sayede Türkiye Yüzyılı hedeflerine ulaşmak için çalışmaya ve yatırımlarımızı bir bir hayata geçirmeye devam edeceğiz.

Ülkemizin eğitime dair hedeflenen noktaya ulaşmasında en büyük pay şüphesiz öğretmenlerimizindir. Bu vesileyle başöğretmen Atatürk başta olmak üzere ebediyete irtihal eden tüm öğretmenlerimizi saygıyla anıyor, hayatta olan öğretmenlerimize sağlık ve mutluluk niyaz ediyorum.

Mili Eğitim Bakanımız Sayın Yusuf Tekin ve çalışma arkadaşlarına muvaffakiyetler diliyorum.

Aşık Veysel ile başladığım konuşmamı Hz. Mevlâna ile sona erdirmek ve belki de bugün Gazi Meclisimizde yaşananlara da bir cevap olsun diye onun bir sözüyle bitirmek isterim. “Sesini değil sözünü yükselt yağmurlardır yaprakları büyüten gök gürültüleri değil.” Genel Kurulu saygıyla selamlıyorum.” diyerek sözlerini noktaladı.