Bu haftaki gündem konumuz işsizlik maaşı üzerine olacaktır. İşsizlik maaşı alan personellerin dikkat etmesi gereken hususları aktaracağım.

                İşveren tarafından işten çıkışı olmuş bir personelin ilk hamlesi işkura gidip işsizlik maaşı alabilmek için başvuru koşulunu yerine getirmek olmaktadır. Başvuru sonrası gerekli şartları sağlıyorsa da işsizlik maaşı almaya hak kazanıyor. İşçi birde işveren tarafından haksız bir şekilde işten çıkarıldığını düşünüyorsa hukuksal yoldan işe iade davası açıyor. İşe iade davası açan işçi ise bir şeyi ihmal ediyor. O da işe iade olması halinde aldığı işsizlik maaşı ne olacak! Detaylarını aktarayım!

                Haklıyken haksız duruma mı düşülüyor?

                İşe iade davası açan işçinin, ülkemiz koşullarında dava sürecinin uzun sürdüğü şüphesizdir. Kimi zaman 2 yılı bulan işe iade davaları söz konusudur. İşçi davasının sürdüğü süre boyunca işsizlik ödeneğine başvurduğu için dava sürecindeyken bu ödeneği de almaya devam ediyor. İşçi çoğu zaman işsizlik ödeneğinin tümünü aldıktan sonra işe iade davası sonuçlanmaktadır. Bu aşamada dava süreci de işçinin işe iadesi ile sonuçlanması halinde komple farklı bir süreç başlamış oluyor.

 

                İşe iade sonrası 4 aylık SGK prim ödemesinin yansımaları!

                İşe iade davasını kazanan işçiyi çoğu zaman işverenler işe başlatmamaktadırlar. İşe başlasın yada başlamasın her şekilde işçinin işten çıktığı tarihe ek olarak işveren tarafından 4 aylık boşta geçen sürenin sigorta priminin ödenmesi gerekiyor. Boşta geçen süre adı altında işçiye 4 aylık sigorta primi ödendikten sonra, bir de bu 4 aylık sürenin maaşı da işçiye ödenmektedir. İşçinin işten çıktıktan sonra 4 aylık prim ödemesi olunca; Örnekle,  İşçinin işveren tarafından çıkış tarihi 30.04.2016 ise, işe iade davasını kazanması sonrası ödenen sigorta primleri ile birlikte artık çıkış tarihi 31.08.2016 olmaktadır. Dolayısıyla işçinin hak kazanıp da işkur tarafından ödenen 4 aylık işsizlik ödeneği, o dönemlerin sigorta primlerinin ödenmesinden dolayı İşkur tarafından işçiye haksız yere ödenen bir ödenek olacağı için kurum tarafından işçiden talep edilecektir.

                İşçi dava açarken bu sürecin işe iade ile sonuçlanıp sonuçlanmayacağını bilemeyeceği için işsizlik ödeneğini alması doğal bir durumdur.

                Sonuç olarak işsizlik ödeneği alan işçilerin dava süreci söz konusu ise bu duruma dikkat etmeleri ve dava sonrası bu duruma hazırlıklı olmaları onların menfaatine olacaktır.