MEHMET TIRPAN

Ziraat Odası Başkanı Hacı Çetindağ, Devlet ve TARSİM’in Tarım ve Orman İl Müdürlükleri ve Ziraat Odaları ile ortaklaşa çalışmadığı için hasar oranlarını düşük belirlediğini söyledi.

Tarım ve Orman İl Müdürlüğünün yüzde 50 oranında hasar tespit ettiği tarlada TARSİM’in eksperlerinin ise hiçbir hasar vermediğini iddia eden Çetindağ, “Yapılan hasar tespitlerinde İl ve İlçe Tarım ve Orman İl Müdürlüklerinin mühendislerinin mi tespiti mi doğru? Yoksa TARSİM’in tuttuğu hasar tespit oranı mı doğru? Tarım Bakanlığının verdiği yüzde 50 hasar oranına TARSİM hiç hasar vermezse bunun altında farklı şeyler var demektir” dedi.

Tarım İl Müdürlükleri ile Ziraat Odaları ile birlikte arazide TARSİM’in hasar tespiti yapması gerektiğini savunan Çetindağ, “TARSİM’in gizli hasar tespiti yapması doğru değil. Hasar tespiti yapıldığından kimsenin haberi yok. Eksper geliyor araziyi dolaşıyor kafasına göre rapor tutuyor. Arazileri inceleyen eksperler Tarım ve Orman Müdürlüklerinden personel alsın. Bu konularda TARSİM bilgi vermeli. Bizim amacımız çiftçilerin hak ve menfaatlerini korumak. Çiftçi sıkıntıda olduğunda bize gelecek bizde çiftçimizin kanunlar çerçevesinde haklarını aramalıyız. Genel Müdürlük ve Bölge Müdürlüğü bilgi vermiyor. Çiftçi hiç kimseye ulaşamıyor. Hal böyle olunca çiftçi mağdur oluyor. Bu konuda TARSİM sigortası yapan acentelerinde çiftçilerin yanında olması lazım. TARSİM’in ekspertizleri gelecek çiftçiye diyecek ki gel beraber tarlana gidelim inceleyelim diyecek. İnceleme yaptıktan sonra çiftçiye hasar tespit oranını söylemesi gerekli. Çiftçi bize geliyor ben para ödüyorum ancak TARSİM’den bilgi alamıyorum diyor. Geçtiğimiz günlerde TARSİM Bölge Müdürü gelmişti bizlere bilgi verdi. Sivas’ta 7 bin 274 poliçeye 7 milyon civarında para ödendiğini söyledi. Bu para deve de kulak. Aynı bölgede poliçesi az olan köylere yüzde 70 hasar tespiti verilirken poliçesi çok olan köylere hemen hemen hiç hasar tespit yüzdesi verilmiyor. TARSİM’in kuruluş amacı çiftçiye destek vermek. Çiftçi varsa TARSİM var. Çiftçi yoksa TARSİM zaten olmaz. Bu nedenle TARSİM Genel Müdürlüğüne çiftçilerle toplantı yapması çağrısında bulunuyorum. İl Tarım ve Orman Müdürlüklerine, Ziraat Odalarına ayrıntılı bilgiler versinler. Aksi halde bu tür sıkıntıların ardı arkası kesilmeyecek” ifadelerini kullandı.