GÜNDEM

“Ahşap oymacılığına sahip çıkılmalı”

Abone Ol

MELTEM DUMAN

Çubukçu babadan esinlenen Abdullah Kaya, 1974’ten bu yana aile mesleği olan ahşap oymacılığını yapmaya devam ediyor.

İlkokul yıllarından beri hafta sonları babasına yardım ederek kendini bu meslekte geliştiren Abdullah Kaya, günümüzde kaybolmaya yüz tutmuş olan ahşap oymacılığı yapan sayılı kişilerden birisi olduğunu belirterek bu mesleğin inceliklerinden bahsetti.

1974’den günümüze  kadar baba mesleğini sürdürdüğünü ifade eden Kaya, “Bizim sanatın ana maddesi germişek ağacı, bu özlü bir ağaçtır. Çalı gibi yerde yetişir. Ürünün ana maddesi yasaklı olduğu için getiremiyoruz. Bu ürünü kendimiz topladığımızda ve yakalandığımızda hem hukuksal mücadele hemde ham madde için kullanılan aracı kurtarma yönünden mücadele ediyoruz. Ne Kültür Müdürlüğü ne Odalar nede Valilikten bu konuda bize yardım etmiyor” dedi.

Yaptıkları ağızlıkların nikotini çekerek insan vücuduna daha fazla nikotin gitmesini engellediğini vurgulayan Kaya, “Ağızlık yapımında oyduğumuz ağacın en önemli özelliği sigaranın nikotinini emmesidir. Germişek ağacından yaptığımız ağızlıklar sigaranın uç kısmındaki filtreden çok daha fazla nikotin çeker. Ağızlık o nikotini ememeyecek duruma geldiği vakit ağızlık ortasından yarılır. Ağacı açtığınızda içinin  komple nikotin dolu olduğunu görürsünüz. Nikotini ağızlık çeker alır. Sigarayı içenler bilir bir acı gelir ama ağızlığın ucuna taktığınızda sigarayı dumanı taktığımızda tatlı gelir. Ağızlık yapımında kullandığımız ağaç ayrıca yağlı bir ağaçtır. Bu ağaç bir bir buçuk metre boyundadır. Bu ağac kalem boyutlarında kesilir. Kesilen parçaları meşe kömürünün üzerinde bekletiriz. Yağlı ağaç yumuşar daha sonra bu parçayı özel bir aletle doğrulturuz. Ağacın ortası özlüdür, o öze göre delik açma işlemi yapılır. Ama şimdi bu ağaçların kesilmesi yasaklandı. Ne getirtebiliyoruz nede getirtebiliyoruz. Bu konuda yetkililerden destek istiyoruz” ifadelerini kullandı.

“BİZE YETKİ VERİLMESİNİ İSTİYORUZ”

Ağızlık yapımında kullanılan hammaddenin toplanmasında ve temininde kendilerine yetki verilmesini isteyen Kaya, “Kooperatifimiz hammadde temini konusunda bizlere yardımcı olmasını istiyoruz. Bu ağacı bizim mesleğimizin haricinde farklı amaçlar için kullanan kişilere bu ağaç para ile satılmalı. Ücret mükabilinde her hangi birine ayrıcalık verilmesini kabul etmiyorum. Makam sahipli yetkililerin ağızcılık, bıçakçılık oymacılıkların kaybolmaması için elinden gelenin fazlasını yapmasını istiyoruz. Bu meslekte 7 kişi kalmışız, bu kişilerin 6’sı emekli ve 60-75 yaşını devirmiş insanlar. Bu insanlarda ölünce bu meslek yok olacak. Kendi öz evladım, yiğenlerim baba dede mesleğimizi icraa etmek istemiyor. Maddi olarak kazancı emeğimize göre çok az bu sebepten kaynaklı farklı işlerde çalışıyolar” ifadelerini kullandı.

Baba mesleği olan oymacılığın gelecek kuşaklara aktarılması için gereken gayretleri gösterdiklerini de aktaran Kaya, sözlerini, “Daha bilindik yerde dükkan temin edilmesini, baba mesleği olan oymacılığın gelecek kuşaklara aktarılmasını, emeğine göre tanıtım maliyetinin yüksek olmasını Sivas’ta unutulmaya yüz tutmadan mirasını yaşatmak için yetkililerden yardım talep ediyorum” şeklinde sonlandırdı.