Siyasi bir yazı kaleme almayacağım. Ama seçim zamanları, insanların muhasebe yapması için önemli bir dönemdir. Şehre hizmet veren, belediye yönetimi kendilerince bir muhasebe yapar ama şehirde yaşayan insanlarda, bireysel olarak yaşadığım bu kente neler yaptım, kendim için çalıştım çabaladım ama başkaları için emek harcadım mı diye düşünmelidir. Hepimiz bulunduğumuz çevrede sorumluluk sahibiyiz. Gece kafamızı yastığa koyduğumuzda birçoğumuz, günü düşünür, öğretmense öğrencilerini, memursa hizmet ettiği insanları, inşaat işçisi yaptığı binayı hatırına getirir. Bazıları aman yarın iş var, ne kadar sıkıcı der, bazıları daha fazla nasıl katkı sunarım der. Ailemiz aklımıza gelir, hatırını kırdıklarımız, mutlu ettiklerimiz. Ve günün yorgunluğu ile uykuya dalarız. İnsan muhasebe yapacağı zamanları kendisine sağlamalıdır diye düşünüyorum.

Sivas’a 2004 yılında öğrenci olarak geldik. Samimiyetle ifade edeyim ki hemen içimin ısındığı bir şehir olmuştu. Ancak havasının soğuk olmasından dolayı ve hep yatılı okullarda okuduğum için biraz aileme yakın olayım diye, Konya’ya yatay geçiş yapmak istemiş, ancak olumsuz sonuçlanmıştı. Şehirde ilk hatırladığım dönem, Sami AYDIN Başkanımızın belediyede ilk zamanlarıydı. 2006 yıllarında ilimizde aktif çalışmalara başlamış, birkaç dernekle beraber benim gibi görme engelli arkadaşlara, şahsi olarak, kabartma yazı kursları ve kabartma yazı ile Kur’an kursu açmıştık. Görmeyen arkadaşlarla samimiyet kurmuştuk, akşamları kaldığım öğrenci yurduma dönerken kendim gibi engelli arkadaşlara hizmet etmenin sevincini yüreğimizde hissederdik.

Eşimle tanışmamda bu kurslar da olmuştu.

2007 yılında benim bir tutkum vardı fotoğraf çekmek. Bir an düşündüm görenler bir fotoğraf sergisi açıyor, ben neden açmayayım diye. Sivas ilinde Türkiye’de ilk sergi açmış, açılışını belediyemiz ve il kültür müdürlüğü ile yapmıştık. 2008 yılından sonra bir altı yıl kadar farklı illerde yaşadıktan sonra, Sivas’a dönmek icap etti. Artık evli olarak eşim ve çocuğumla beni bağrına basan memlekete tekrar merhaba demiştik. Sami AYDIN Başkanımızın ikinci dönemi. Görev yaptığım Halk Eğitim Merkezinde engelliler için ne yapabiliriz diye bizi bir düşünce aldı. Yine görmeyenlere yönelik sertifikalı, kabartma yazı kursu açtık. Bağımsız hareket ile baston kullanımını görmeyen arkadaşlara öğretmeye çalıştık. Sonra gören arkadaşlara Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu’nda okuyan gençlere yönelik, görme engellilerin kabartma yazısını ve baston eğitimleri kursunu başlattık. Kursumuzu üniversitede Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu’nda vermiş, üniversitede farkındalık çalışmalarına başlamıştık.

Üniversite okuduğum dönemlerde ve sonrasında Belediye Başkan Yardımcımız Ahmet ÖZAYDIN ile tanışıyor, desteğini görüyorduk. Ancak, hayatımıza yön verecek, ilmiyle, sevgisiyle, engellilerin dedesi ve bizim üzerimizde babalık hakkı olan, Prof. Dr. Recep TOPARLI hocamızla tanıştık. İlk görüşmemiz aklımızdan hiç çıkmıyor. Hazret-i Ali’nin dediği gibi “Rabbim sevdiği gönülleri, birbirine ısındırıyor”.

 

Çalışmalar daha da bir hız kazanmıştı. Üniversite artık yapılan engelli çalışmalarının içindeydi. Sosyal hizmet öğrencilerine yönelik, kabartma yazı ve bağımsız hareket kurslarını devam ettirdik. Daha sonra sınıf öğretmenliği ve Türkçe öğretmenlikleri gibi eğitim fakültesine de kurslarımız yaygınlaştı. Üniversitede, Recep TOPARLI Hocamızla beraber, paneller ve engelli farkındalık çalışmaları yaptık. Kaldırıma parkeden araçlarla ilgili, broşürler oluşturup sözler yazdık ve bunları dağıttık. Cumhuriyet Üniversitesi engelliler birimi, Sayın Rektörümüz Alim YILDIZ Hocamız ve Recep Hocamızla birlikte, engelli arkadaşlarla, şiir kitapları, engellilerin başından geçen olayları, yazarak, Mustafa EPİK Abimle fıkra kitapları kaleme aldık. Yine kitaplarımız çıkacak inşallah. Görme engellilere Kabartma yazı ile Kur’an’ı öğretirken, halk eğitim, belediye ve üniversitemiz olarak, gören ilahiyat öğrencilerimize, gözleri gören, imam ve müezzinlere yönelik, görme engelliler kabartma Kur’an-ı Kerim kursu açtık.

Görme engelli öğrencilerimize yönelik, belediyemiz ve üniversitemiz iş birliği ile, bilgisayar kursunu başlattık. Ve bu kursu, diğer engellilere verdik. Görme ve diğer engellilere yönelik, f klavye kursumuz da Türkiye’de ilklerdendi. Engellilere yönelik, açılan santral operatörlüğü kursumuz, başarıya ulaştı. Engelli arkadaşlarımızı memurluk sınavına hazırlayarak, farklı engel türlerine yönelik, konusunda uzman, hocalarımızla e kpss kursumuz profesyonel şekilde dört yıl boyunca devam etti. Açılan kurslar, yapılan paneller, Türkiye’de ve Sivas’ta ilk oldu. Yazımızı kaleme alırken, henüz seçim yapılmamıştı. Yapılacak seçimin Ülkemize ve Sivasımıza hayırlar getirmesini Rabbimden diliyorum. Sami Aydın Başkanımıza ve yönetimine çok teşekkür ediyorum.