Engelli kelimesini sevmiyorum. Bir insana görme engelli dediğiniz zaman, zaten peşin olarak düşüncelerimize engeller koyuyoruz. Engel bütün canlıların hayatında mevcuttur. Ancak kimimizde sürekli, kimimizde geçici hâlde bulunur. Bazılarımız mücadeleyi bırakıyor, boş ver diyerek “Suya sabuna dokunmuyoruz.” Bazımız ise gayretimizi yarıda kesip, “Adım Hıdır, elimden gelen budur.” diyerek, durağan ve sıradan bir kişi hâline geliveriyoruz. Hâlbuki atalarımızın kullandığı sözü hayatımızda; “Adım Hıdır, elimden gelen budur.” yerine, “Adım Bedir, elimden gelen nedir?” deyip kendimize sorsak, hayatımıza tatbik ederek, daha fazla neler yapabilirim diye, mücadelemizi sürekli hâle getirsek, hem kendimiz için hem de yaşadığımız çevre için faydalı ve güzel işlere imza atabiliriz, engelleri kaldırırız.

Tarih mücadele edenlerin ve başarıya ulaşanların öyküleriyle doludur.

İskoç kralı Bruce, İngiliz kralı ile yaptığı savaşta yenilmişti. Sonunda kayalık bir bölgedeki mağarada saklanmaya başladı. Bruce iyi bir gözlemci idi. Bir ara mağarada ağını örmek için çaba gösteren, bir örümceği incelemeye koyuldu. Örümcek bir kaya çıkıntısına ağını gerebilmek için büyük çaba harcıyordu. Hesaplamıştı, sabahtan beri altı defa denediği hâlde başarılı olamamıştı. Öğleden sonra gözlerini yine aynı noktaya dikti. Evet, yedinci defa denediğinde örümcek başarılı olmuştu. Bu olay üzerine Bruce şöyle bir yorum yaptı; “Ben de şimdiye kadar altı defa yenildim, ancak bir kere daha deneyeceğim. Bu defa başaracağıma inanıyorum.” Bruce; bu düşünceye vardığı zaman hemen mağaradan dışarı çıktı, adamlarını etrafa topladı, yeni bir savaş başlattı ve yedinci defa girdiği savaşta başarı sağladı. O tarihten sonra İngilizler İskoçları ayrı bir devlet olarak tanıdılar.

Bir benzer hikâye Timur Han ile ilgili anlatılır. Timur Han yaptığı savaşta yenilir, ayağından yara alır. Can sıkıntısıyla tenha bir yere çekildiğinde, karıncanın bir buğdayı yuvasına götürmesine şahitlik eder. Karınca buğdayı, bıkmadan, usanmadan, taşımaya çalışır ve başarılı olur. Karıncanın bu hareketi Timur Han’a örnek olur. II. Bayezit’in ve tarihçilerin taktığı lakapla Aksak Timur, engellerin başarılara engel olmayacağını bizlere kanıtlar.