Sivas’ta üretilen milyonlarca alabalık yumurtası, farklı bölgelerde büyütülerek başta Avrupa ülkeleri olmak üzere uluslararası piyasalara ihraç ediliyor. Denizden yaklaşık 270 kilometre uzaklıkta bulunan kentte faaliyet gösteren alabalık üretim tesisleri, soğuk su avantajıyla yüksek kaliteli ve lezzetli balık yetiştiriyor.
Sivas Su Ürünleri Birlik Başkanı Orhan Erdal Çakırer, yılda yaklaşık 40 milyon alabalık yumurtası ürettiklerini ve bu yumurtaların büyük işletmelere teslim edilerek Kayseri ve Karadeniz bölgelerinde olgunlaştırıldığını söyledi. Çakırer, “Bizden başlayan süreç, yetiştirilen balıkların denizlere ulaştırılması ve sonrasında Avrupa pazarlarına ihracatıyla devam ediyor. Özellikle Rusya başta olmak üzere birçok Avrupa ülkesine balık gönderiyoruz” dedi.
Türkiye genelinde su ürünleri üretiminin yıllık 2 milyar doları bulduğunu belirten Çakırer, sektörde yaklaşık bin 200 üreticinin faaliyet gösterdiğini aktardı. Sektörün kapasitesini 4 milyar dolara çıkarma hedefiyle çalıştıklarını ifade etti. Sivas’ta da yeni ve modern üretim tesisleri kurma planlarının sürdüğünü vurgulayan Çakırer, “Çamlıgöze Barajı’nda yıllık 5 ton kapasiteli bir işletmemiz var. Burada üretilen balıklar, Rusya ve Avrupa ülkelerine ihraç ediliyor. Ayrıca ülke genelinde kullanılmayan barajları üretime kazandırma çalışmaları devam ediyor” diye konuştu.
Balıkların lezzetinin soğuk su sayesinde arttığını belirten alabalık tesisi işletmecisi Rasim Çimen ise, “Soğuk su ortamı balıkların daha yavaş büyümesini sağlıyor, bu da etlerinin lezzetini artırıyor. Ziyaretçilerimiz balıklarımızı tattığında memnun kalıyor, aileleriyle rahatça vakit geçiriyorlar” dedi. Çimen, Sivas alabalıklarının Omega-3 ve besin değerleri bakımından Norveç somonlarını geride bıraktığını ve bu nedenle Avrupa’da tercih edildiğini sözlerine ekledi.