Sivas’ta görme engelli bireylerin akıl ve zeka oyunlarına erişimini kolaylaştırmak amacıyla ‘Dokun Taş’ adlı özgün bir oyun geliştirildi. Reversi oyunundan esinlenerek tamamen yerli imkanlarla tasarlanan oyun, dokunsal algıyı güçlendirirken stratejik düşünme becerilerini destekliyor.
Sivas Farabi Gençlik Merkezi tarafından hayata geçirilen proje kapsamında, görme engelli bireylerin sosyal ve kültürel hayata daha aktif katılımı hedefleniyor. Fen Bilgisi Öğretmeni ve Akıl Zeka Oyunları Eğitmeni Kadir Alpler öncülüğünde geliştirilen ‘Dokun Taş’, hem görme engelliler hem de görenler tarafından oynanabiliyor. İlk aşamada bilgisayar ortamında üç boyutlu modelleri oluşturulan oyun, 3D yazıcıyla fiziksel hale getirildi ve görme engelli oyuncuların geri bildirimleriyle revize edildi.
Fen Bilgisi Öğretmeni Alpler, “Reversi görsel bir oyun olduğundan, biz bu oyunu braille alfabesi ve koordinat sistemi ile dokunsal hale getirdik. Böylece oyuncular, taşların yerini dokunarak anlayabiliyor ve strateji geliştirebiliyor. Amacımız görme engellilerin zeka oyunlarına erişimini artırmak,” dedi. Görme engelli ve felsefe öğretmeni Salih Gültekin ise oyunun eğitici ve geliştirici özelliklerine vurgu yaparak, “Bu oyun hem görme engelliler hem de normal bireyler için uygun. Koordinat sistemi kullanılması zeka gelişimine katkı sağlıyor. Sınavlara çalışırken evde vakit geçirirken bu oyun güzel bir alternatif oldu. Böyle projeler engelli bireylerin sosyal yaşamını destekliyor,” ifadelerini kullandı.