Sivas Haberleri
SİVAS
00:00:00
Öğle vaktine kalan
Sivas
Açık
6°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
38,8340 %-0.1
44,2036 %0.18
Ara
Sivas Memleket Sivas Kene Isırığına Dikkat: KKKA Vakaları Sivas’ta Yükseliyor

Kene Isırığına Dikkat: KKKA Vakaları Sivas’ta Yükseliyor

Sivas, Tokat ve Yozgat’ta Kırım Kongo Kanamalı Ateşi vakaları mevsim etkisiyle artış gösterdi.

Haberleri

Sivas, Tokat ve Yozgat çevresinde her yıl can kayıplarına yol açan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) vakaları, havaların ısınmasıyla birlikte yeniden artış göstermeye başladı. Kene ısırmasıyla bulaşan hastalık, özellikle kırsal bölgelerde yaşayan vatandaşlar için ciddi risk oluşturuyor. Medicana Sivas Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Bakır, KKKA ile ilgili önemli uyarılarda bulundu.

Hastalığın seyri ve bulaşma yolları

Prof. Dr. Bakır, KKKA virüsünün 2000’li yılların başından bu yana Türkiye'de görüldüğünü belirterek, vakaların genellikle mart ve nisan aylarında başlayıp eylül ayına kadar sürdüğünü söyledi. Ancak bazı yıllarda vakaların yıl boyunca devam edebildiğini vurgulayan Prof. Dr. Bakır, virüsün kanama ile seyreden ciddi bir hastalık olduğuna dikkat çekti. Kenelerin kan emerek yaşayan canlılar olduğunu belirten Bakır, “Kene, tutunduğu anda yalnızca kan emmekle kalmaz, aynı zamanda çeşitli temas yollarıyla da virüsü bulaştırabilir. Özellikle hayvanlardan kene temizlenmesi sırasında, kenenin vücut sıvıları ile cilt ya da mukozaya temas edilmesi hastalığın bulaşmasına neden olabilir” dedi.

Kişisel önlemler hayati önem taşıyor

KKKA’dan korunmak için bireysel önlemlerin önemine değinen Prof. Dr. Bakır, özellikle kırsal alanlara giden vatandaşların vücutlarını kapatan kıyafetler giymesi gerektiğini ifade etti. “Kene, açıkta kalan bölgelerde tutunarak kan emmeye başlar. Bu nedenle uzun pantolon ve kolluk giyilmeli, pantolon paçaları çorapların içine sokulmalı ya da çizme tercih edilmelidir” uyarısında bulunan Bakır, kırsaldan dönen kişilerin vücutlarını kene açısından kontrol etmelerinin de önemli olduğunu söyledi.

Hangi belirtiler dikkate alınmalı?

KKKA virüsünün çeşitli belirtilerle kendini gösterebileceğini belirten Prof. Dr. Bakır, “Halsizlik, kırgınlık, ateş, baş ve kas ağrıları, bel ve karın ağrısı gibi şikâyetler erken dönemde ortaya çıkabilir. İshal ve bulantı da görülebilir. Hastalık her zaman kanamayla seyretmese de bazı olgularda 3 ila 5 gün içinde iç ve dış kanamalar gelişebilir” dedi. Bu tür belirtilerin kene teması sonrası ortaya çıkması halinde vakit kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiğini vurgulayan Bakır, erken teşhis ve tedavinin hayati önem taşıdığını dile getirdi.
 

bu-belirtileri-tasiyanlarda-kkka-virusu-gorulebilir

bu-belirtileri-tasiyanlarda-kkka-virusu-gorulebilir

bu-belirtileri-tasiyanlarda-kkka-virusu-gorulebilir

KAYNAK: iha
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *