Sivas Haberleri
SİVAS
00:00:00
İmsak vaktine kalan
Sivas
Açık
10°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
38,7848 %-0.05
43,4169 %-0.19
Ara
Sivas Memleket Sivas Sivas Eczacı Odası Başkanı Bahadır Eren: "İlacın Güvenli Adresi Eczanelerdir"

Sivas Eczacı Odası Başkanı Bahadır Eren: "İlacın Güvenli Adresi Eczanelerdir"

Türkiye, modern eczacılığın 186. yıl dönümünü “Sağlık Uzakta Değil, Eczacınla Yanında” temalı etkinliklerle kutladı.

Haberleri

Türkiye’de modern eczacılığın temellerinin atıldığı 14 Mayıs 1839’un 186. yıl dönümü, ülke genelinde ve Sivas’ta çeşitli etkinliklerle kutlandı. 37. Bölge Sivas Eczacı Odası Başkanı Bahadır Eren, 14 Mayıs Bilimsel Eczacılık Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, eczacılık mesleğinin topluma sunduğu katkılara dikkat çekti.

Eczacılığın yalnızca ilaç teminiyle sınırlı olmadığını belirten Eren, “Bilimsel birikimimizin ışığında hastalarımızın sağlığını korumaya, ilaç tedavilerine destek olmaya ve şifa sunmaya devam ediyoruz. Kamuda, akademide, ilaç sanayisinde ve eczanelerimizde ilaca en doğru, en kolay ve en güvenilir erişim için 186 yıldır kararlılıkla çalışıyoruz” dedi.

Bu Yılın Teması: “Sağlık Uzakta Değil, Eczacınla Yanında”

Bu yılki kutlamalarda, eczacıların toplum sağlığındaki rolüne dikkat çekmek amacıyla “Sağlık Uzakta Değil, Eczacınla Yanında” teması belirlendi. Eren, bu temayla yalnızca eczacıların hastalara en yakın sağlık danışmanları olduğunu vurgulamakla kalmadıklarını, aynı zamanda güven unsurunun da altını çizdiklerini ifade etti.

Sahte Ürün Uyarısı: “Güvenli Adres Yalnızca Eczanelerdir”

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte sahte ve denetimsiz ürünlerin yaygınlaştığına dikkat çeken Eren, özellikle pandemi sürecinde sosyal medya ve internet üzerinden satılan ilaç benzeri ürünlerin ciddi bir halk sağlığı riski oluşturduğunu söyledi. Uluslararası veriler ışığında sahte ilaç suçlarının 2021’e göre %38 oranında arttığını belirten Eren, bu tehditle mücadele için etkin yasal düzenlemeler ve teknolojik altyapılar gerektiğini vurguladı.

Türkiye’de uygulanan İlaç Takip Sistemi’nin önemine değinen Eren, “Bu sistem her bir ilacı üretimden hastaya kadar takip ediyor. Bu da demektir ki eczanelerden alınan ilaçlar her zaman kayıtlı, orijinal ve güvenilirdir. İlaç temininde güvenli ve yasal tek adres eczanelerdir” diye konuştu.

“Doğal” Ürünler de Risk Taşıyor

Bitkisel ve doğal adı altında satılan ürünlerin kontrolsüz tüketiminin de ciddi sağlık riskleri taşıdığını ifade eden Eren, “Bu ürünlerin internetten ve zincir marketlerden temin edilmesi, hatta sosyal medya fenomenleri aracılığıyla pazarlanması son derece tehlikelidir. Yüksek dozda alınan bir vitamin veya bilinçsizce kullanılan bir bitkisel takviye, özellikle hamileler, yaşlılar ve kronik hastalığı olan bireyler için zararlı olabilir” uyarısında bulundu.

Eren, bu ürünlerin hekim tavsiyesiyle ve eczacı danışmanlığında kullanılmasının hayati önem taşıdığını belirtti. “Biz eczacılar, bu ürünlerin içeriğini, ilaçlarla etkileşimlerini ve risklerini bilen sağlık profesyonelleriyiz. Bu bizim hem sorumluluğumuz hem uzmanlık alanımızdır” dedi.

İlaçta Dışa Bağımlılık Azaltılmalı

Küresel gelişmelerin ilaç sektörünü de etkilediğini ifade eden Eren, ABD-Çin gerilimi ve tedarik zincirlerindeki kırılganlıkların ilaç teminini zorlaştırdığını söyledi. Eren, “İlaçta dışa bağımlılığı azaltmak, ülkemizin hem ekonomik hem sağlık güvenliği açısından stratejik bir zorunluluktur. Ham madde üretiminden Ar-Ge yatırımlarına kadar kapsayıcı bir yol haritası oluşturulmalıdır” dedi.

 

Yeni Mezunlar İçin İstihdam Vurgusu

Yeni mezun eczacıların sağlık sistemine tam olarak entegre edilmesi gerektiğini kaydeden Eren, kamuda, özel sektörde, hastanelerde ve ilaç sanayisinde eczacı istihdamının artırılması gerektiğini belirtti. Kamu eczacılarının çalışma şartlarının iyileştirilmesi ve emekli eczacıların mağduriyetlerinin giderilmesi de Eren’in gündeme getirdiği konular arasında yer aldı.

“Eczacı Güvendir”

Sözlerini mesleki bilinçle tamamlayan Bahadır Eren, “Eczacılar, özverili çalışmalarıyla sayısız hayatı koruyup tedavilere katkı sunmaktan onur duyar. 186 yıldır olduğu gibi, bundan sonra da halk sağlığı için görevimizin başında olacağız. İlaç söz konusu olduğunda güvenin ve güvencenin adı eczacıdır” ifadelerini kullandı.

Muhabir: Cihan Aktaş
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *