Sivas Haberleri
SİVAS
00:00:00
İmsak vaktine kalan
Sivas
Açık
10°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
38,8280 %0.03
43,7264 %0.44
Ara
Sivas Memleket Sivas Sivas, Türkiye’nin FMF Haritasında Kırmızı Bölgeye Girdi!

Sivas, Türkiye’nin FMF Haritasında Kırmızı Bölgeye Girdi!

Tokat'ta Ailesel Akdeniz Ateşi (FMF) prevalansı Türkiye ortalamasının iki katına çıkarak her bin kişiden 8'inde görülüyor.

Haberleri

Tokat’ta yapılan araştırmalar, genetik geçişli bir hastalık olan Ailesel Akdeniz Ateşi’nin (FMF) Türkiye ortalamasının iki katı oranında görüldüğünü ortaya koydu. Türkiye genelinde her bin kişiden 4'ünde teşhis edilen FMF, Tokat’ta her bin kişiden 8'inde görülüyor.

FMF, tekrarlayan ateş nöbetleri, karın, göğüs veya eklem ağrıları gibi belirtilerle kendini gösteren genetik kökenli bir hastalık. Cinsiyete bağlı olmayan ve genetik geçişli olan bu hastalık, özellikle Akdeniz ve Ortadoğu kökenli topluluklarda daha yaygın görülüyor. Türkiye'de ise Tokat, Sivas ve Kastamonu illeri, bu hastalık açısından riskli bölgeler arasında yer alıyor.

Akraba Evlilikleri Risk Artırıyor

Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ercan Çaçan, FMF hastalığının temelinde MEFV geninde bulunan mutasyonların yer aldığını belirtti. Bu gen, vücutta inflamasyonu düzenleyen bir proteini kodlamakta olup, mutasyonlar nedeniyle inflamasyon kontrolsüz hale gelir ve hastalık belirtileri ortaya çıkar. Doç. Dr. Çaçan, FMF hastalığının genetik analizi yapılmamış akraba evlilikleri ile daha fazla görüldüğünü vurgulayarak, “FMF atakları genellikle 20 yaşından önce başlar ve erkeklerde biraz daha sık rastlanır. Bu hastalık, anne ve babadan gelen iki mutasyonlu gen sayesinde ortaya çıkar. Akraba evliliklerinin hastalık riskini artırdığı için, yüksek riskli bölgelerde evlilik öncesi genetik tarama yapılması önerilmektedir” dedi.

Hastalığın Tanısı Zor, Yanlış Teşhis Riskleri Var

FMF hastalığına yönelik çalışmalar yürüten Önder Başkan, Tokat İl Sağlık Müdürlüğü tarafından 2016 yılında yapılan bir araştırmaya da değindi. Başkan, "2016 yılında yapılan araştırmaya göre, Türkiye genelinde her bin kişiden 4'ünde görülen FMF, Tokat'ta her bin kişiden 8'inde teşhis ediliyor. Akraba evliliklerinin bu durumu etkileyerek hastalığın daha sık görülmesine yol açtığı belirtiliyor" dedi. Ayrıca, hastalığın çözümü olmadığını, tanısının zorluğunu ve bazen yanlış teşhisler nedeniyle apandisit, bağırsak düğümlenmesi ya da karaciğer ameliyatı gibi gereksiz operasyonlar yapıldığını söyledi.

KAYNAK: iha
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *