HÜSNE AKKAYA

Ramazan boyunca iki ana öğün şeklindeki beslenme alışkanlığının kazanıldığı, bu beslenmeye bağlı olarak da metabolizmanın yavaşladığı belirtildi. Bayramın ilk günüyle yemek yemenin isteğinin arttığını anlatan uzmanlar "Ne yazık ki bayram dönemi ağır yemeklerin ikram edildiği, her zamankinden fazla tatlı ve çikolatanın tüketildiği bir dönem. Metabolizmamızın yavaşladığı bu dönemde kilo alma eğilimimiz artıyor. Fazla yemek her dönemde zararlıdır ama bayram döneminde özel öneme sahiptir. Çünkü uzun süren açlıktan sonra sindirimin, metabolizmanın yavaşladığı bir döneme giriyoruz. Birden bire yediğimizde bu durum bayramda daha zararlı oluyor" şeklinde konuşuyor.

Uzmanlar, yemeğin iki saatte bir, sık sık ve az az yenmesi gerektiğini belirterek, “Baharatlı yiyecekler, kafein içeren kahve ve çayı aşırı tüketmemeli, iyi çiğneyerek yemek yemeliyiz. İyi çiğnemek hazımsızlık sorunlarına önlem olarak kullanabileceğimiz bir nokta ve metabolizmamızın çalışması, obeziteye karşıda önlem olarak uygulayabileceğimiz bir yöntemdir. Aynı zamanda doygunluk hissettiğimiz an yemeği bırakmalıyız. Doygunluk hissettiğimiz noktadan sonra yemek yemeye, çay, kahve dahi içmeye devam etmek mide problemlerine, metabolizmayla ilgili birtakım problemlere, bulantı, karın ağrısı, kusmaya kadar varan sorunlara yol açabiliyor. Bunun dışında hafif bir kahvaltıyla güne başlamak çok önemli." İfadelerini kullanıyor.