Sivas Haberleri
SİVAS
00:00:00
Öğle vaktine kalan
Sivas
Açık
14°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
38,8318 %0.3
43,5441 %0.14
Ara

TURŞU VE SAĞLIK YARARLARI ZARARLARI

YAYINLAMA: | GÜNCELLEME:

Turşunun insan sağlığına faydaları ve zararları
Turşunun insan sağlığına faydalı olup olmadığı, turşu yapımında başvurulan yöntemlere göre değişkenlik göstermektedir. Yazımızda geleneksel turşu yapımı ile modern yöntemleri incelemeye çalıştık. Bu yöntemlerle yapılan turşuların besin değerlerini nasıl etkilediğini de inceledik.
Turşu insan sağlığı için faydalı mıdır?
Yukarıda belirtildiği üzere turşunun insan sağlığına olan faydası yapılış yöntemine bağlı olarak değişmektedir. Salatalık, elma, şeftali ve armut gibi turşu yapımında kullanılan sebze ya da meyveler hiç şüphe yok ki besleyicidirler. Ancak, turşunun yapım süreci ortaya çıkan ürünün besin değerini belirlemektedir.
Doğal fermantasyon süreci:
Turşunun yapımında izlenen geleneksel fermentasyon yönteminin, kullanılan sebze ve meyvelerdeki besin değerlerini koruduğu belirlenmiştir. Bunun sebebi olarak da, geleneksel fermantasyon yönteminde hiçbir ısı veya kutulamanın kullanılmayışıdır. Doğal olarak fermente edilmiş olan turşu çeşitleri sindirimi kolaylaştırmakta, faydalı birçok bakteri için de iyi bir kaynak olmaktadır. Doğal şekilde yapılan turşulardan küçük miktarlarda tüketmek, bağırsaklardaki yararlı bakterileri çoğaltmak için en kolay yoldur. Sindirime yardımcı olan bu bakteriler, bağışıklık sisteminin gelişmesine de yardımcı olmakta, B ve K Vitaminleri sentezinde de önemli rol üstlenmektedirler. Geleneksel şekilde fermente edilmiş olan turşunun en önemli özelliği de ısıya duyarlı vitamin ve minerallerin kaybolmasını önlemesidir.

Modern turşu yapım yöntemleri:
Turşu yapmak için kullanılan en yaygın yöntem olan sirke tabanlı pastörize turşular ısıl işleme tabi tutulmaktadır. Bu süreç her ne kadar turşunun dayanıklılığını arttırsa da, zengin enzim ve yararlı bakterilerle birlikte, ısıya duyarlı vitaminleri de öldürmektedir. Isıl işleme tabi tutulması turşunun nihai besin değerini oldukça düşürmektedir. Dolayısıyla, modern yöntemle yapılan turşular geleneksel yöntemlere nazaran daha az besin değerleri sunmaktadır.
Turşu tüketiminde dikkatli olun!
Geleneksel yöntemle fermente edilen turşular hem sağlıklı hem de lezzetlidirler. Fakat yine de aşırı şekilde turşu tüketmekten kaçınmak gerekir. Çünkü, turşuların daha uzun süreler saklanabilmesi için ekstra tuz kullanılması gerekmektedir. Yani, çok fazla turşu tüketmek o oranda fazla tuz almak demektir. Yüksek miktarda tuz alımı yüksek tansiyonun en önemli nedenlerindendir. Ayrıca böbrek hasarları, kalp krizi ve felç riskini de arttırabilir. Tüm bunlar akılda tutulup turşu tüketimi buna göre ayarlanmalıdır.
Çok az miktarlarda turşu suyu içmenin insan sağlığına bazı faydaları olabilmektedir. Turşu suyunda bulunan yüksek sodyum miktarı, kas krampları ve akşamdan kalma belirtilerinin hafiflemesine imkan sağlayabilir. Özellikle profesyonel sporcular, turşu suyunun kas kramplarına iyi geldiğini ve rahatlattığını belirtmişlerdir.

https://www.facebook.com/groups/aronatik/?ref=bookmarks

Kaynak : Tıbbi ve Aromatik Bitkiler & Halk İlaçları

https://www.facebook.com/groups/aronatik/

         Tugan KÜTÜK

Cum.Ünv.SMYO.Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Öğr.

[email protected]

[email protected]

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *