HANİFE KANAT

29 Ekim Kadınları Derneği Sivas Şube Başkanlığı, vefatının 49’uncu yılında İsmet Paşa Konağında, İsmet İnönü’yü andı. Programa Cumhuriyet Halk Partisi Sivas Kadın Kolları ve Cem Vakfı katıldı.

İsmet Paşa Konağı’nın içesinde yapılan program saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı. Daha sonra 29 Ekim Kadınları Derneği Sivas Şube Başkanlığı adına basın açıklamasını Hülya Orhon yaptı.

Sayın İsmet İnönü Kurtuluş Savaşı’mızın kahraman komutanı, Lozan Antlaşmamızın mimarı diyerek konuşmasına başlayan Orhon; “Cumhuriyetimizin kurucularından tek partili dönemden demokrasinin gereği olarak çok partili sisteme geçişi sağlayan özellikle kadınların erkekler ile eşit yurttaş sayıp yasalar hazırlayan, kadınlara seçme ve seçilme hakkı verilmesinde büyük emek sarf eden gerçek demokrat, Cumhuriyet Halk Partisi’nin 2’inci genel başkanı. İkinci Dünya Savaşı gibi bir beladan ülkemizi koruyarak binlerce çocuğumuzu babasız bırakmayan, dahi lider. Üzerinde yaşadığımız bu toprakları düşman işgalinden kurtarmak için aylarca savaş cephelerinde kalan büyük asker. Sayın İsmet İnönü cumhuriyetin ilk kurulduğu yıllarda başbakanlık yapmış, milli mücadeleye en büyük desteği veren Sivas’a büyük yatırımlar yapan vefakâr büyük devlet adamı.” ifadelerini kullandı.

MÜZELİK VASFINDAN ÇIKARILDI

Yozgat'ın Muhteşem Cehrilik Lalesi: 15 Günlük Güzellik Yozgat'ın Muhteşem Cehrilik Lalesi: 15 Günlük Güzellik

İsmet İnönü’nün çocukluğunu geçirdiği konağın müze vasfından çıkarılmasına isyan eden Orhon; “İsmet Paşa’nın babası Mehmet Reşid Efendi’nin 1890 yılında sorgu hakimi olarak Sivas’a tayin olması ve 1898 yılına kadar Sivas’ta görev yapması nedeniyle İsmet Paşa’nın çocukluğu Sivas’ta bu konakta geçmiş. 1945 yılında İsmet Paşa’nın çocukluğunun geçtiği bu binayı dönemin belediye başkanı satın alarak kamulaştırmış ve İnönü Müzesi olarak faaliyete açmıştır. 2005 yılına kadar müzelik faaliyeti devam etmiştir. Bu tarihten sonra konak Sivas Valiliği il özel idaresine devir edilmiştir. Konağın eski ve bakımsız olması nedeniyle Sivas Kültür Müdürlüğü ve İl Özel İdaresi’nin talebi ve Kültür Bakanlığı’nın oluru ile müzelik vasfından çıkarılmıştır. Konak büyük bir tadilat geçirerek yenilenmiştir. Müzelik vasfının tekrar verilmesi için tüm koşullar uygundur. Tekrar müzelik vasfı verilebilir.” dedi.

Yetkililere sesleniyorum diyen Orhon; “Biz Sivas’ta faaliyet gösteren kadın dernekleri olarak mantı günü yaparak kazandığımız para ile binanın içine vitrinler yaptırdık. İsmet Paşa’nın şahsi kıyafetlerini getirerek konakta sergilenmesini sağladık. Sivas tarih, kültür ve cumhuriyet şehridir. Bu vasfı ile müzesi, kütüphanesi çok ve tarihine uygun olmalıdır. Konak tarihi vasfını koruyarak kalacak, bahçesi ise denetimli serbestlik mahkumlarının bahçeyi işletmesi için Adalet Bakanlığı’na devir edildi. Bizler Türkiye Cumhuriyeti yurttaşları olarak atalarımızın bu güzel ülkemizi kanları, canları pahasına kurtarıp bize vatan olarak armağan edenlere vefa borcumuzu ancak bu topraklar üzerinde hesap yapanların tüm senaryo ve oyunlarını bozarak ödeyebiliriz.” diyerek konuşmasını sonlandırdı.