Hatay’ın Dörtyol ilçesinde çiftçilik yapan Muharrem Peköz, geçtiğimiz aylarda Doğu Akdeniz’de etkili olan zirai don tehlikesine karşı ateş yakarak koruduğu çilek tarlasında hasada başladı. Don olaylarının etkisiyle verim düşse de, çileğin tarladaki kilogram fiyatı 100 TL’ye kadar ulaştı.
Doğu Akdeniz Bölgesi’nde yaşanan soğuk hava dalgası, tarımsal üretimi olumsuz etkiledi. Hatay’ın verimli tarım alanlarından biri olan Dörtyol’da 5 dönümlük arazisinde çilek yetiştiren 50 yaşındaki Muharrem Peköz, düşük sıcaklıklar nedeniyle oluşan don riskine karşı tarlasında saman, lastik ve yağmurlama sistemleri kullanarak tedbir aldı. Özellikle kritik gecelerde ateş yakarak çilek fidelerini koruyan Peköz, zararın büyük kısmını önlemeyi başardı.
Yaklaşık sekiz yıldır çilek üretimi yapan Peköz, bu yıl hasadın önceki yıllara göre yaklaşık 25 gün geç başladığını belirtti. Seralarda yetiştirilen diğer ürünlerde de zarar meydana geldiğini ifade eden Peköz, “Normalde Şubat ayında hasada başlıyorduk, ancak bu yıl mart ayının sonlarına doğru başlayabildik. Soğuk hava üretimi doğrudan etkiledi, fidelerin gelişimi yavaşladı” dedi.
Tarlada birinci kalite çileğin kilogram fiyatının 100 TL’ye kadar çıktığını dile getiren Peköz, hasadın Temmuz ortasına kadar süreceğini söyledi. Günlük ortalama 300 ila 500 kilogram arasında ürün toplandığını belirten Peköz, “Tarlamıza gelen tüketiciler doğrudan bizden alım yapıyor. Tezgahta bu fiyat 150-200 TL arasında değişiyor. Üretim miktarı net olarak bir hafta sonra belli olacak” şeklinde konuştu. Üretim sürecinde kendisine teknik destek sağlayan uzmanlara da teşekkür eden Peköz, “Çilek profesörü olarak bilinen Kazım Gündüz hocamızın katkısı çok büyük oldu. Tarımda bilgi ve deneyim desteği üretici için çok önemli” ifadelerini kullandı.