Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2024 yılı kırmızı et üretim tahminlerini açıkladı. 2023 yılında 2 milyon 384 bin 47 ton olarak gerçekleşen kırmızı et üretimi, 2024 yılında yüzde 11,7 oranında bir azalışla 2 milyon 105 bin 895 ton olarak tahmin ediliyor. 2024 yılı için kırmızı et üretiminde yaşanan azalışın en önemli nedenlerinden biri, sığır koyun, keçi ve manda eti üretimindeki düşüşler oldu. TÜİK verilerine göre, sığır eti üretimi 2023 yılına göre yüzde 11,2 oranında azalarak 1 milyon 483 bin 42 ton olarak öngörülüyor. Koyun eti üretimi ise yüzde 10,5 oranında azalarak 509 bin 539 ton, keçi eti üretimi ise yüzde 22,8 oranında bir düşüşle 99 bin 532 ton seviyesinde olacak. Manda eti üretimi de yüzde 10,4 oranında düşerek 13 bin 781 ton olarak tahmin ediliyor.
Son on yılın kırmızı et üretim verileri incelendiğinde, Türkiye’nin toplam kırmızı et üretiminin 2015 yılında 1 milyon 187 bin ton olduğu, 2024 yılı itibariyle ise bu rakamın 2 milyon 105 bin 895 ton olarak gerçekleşmesi bekleniyor. Üretim artışının büyük bir kısmı sığır eti üretimindeki artışla sağlanırken, 2024’te de sığır eti üretiminin toplam kırmızı et üretiminin yüzde 70,4’ünü oluşturması öngörülüyor. 2023 yılında toplam kırmızı et üretiminin yüzde 70,1’ini sığır eti, yüzde 23,9’unu koyun eti yüzde 5,4’ünü keçi eti ve yüzde 0,6’sını manda eti oluştururken, 2024 yılında bu oranların sırasıyla yüzde 70,4, yüzde 24,2, yüzde 4,7 ve yüzde 0,7 olması bekleniyor.