Diyarbakır’da bir kadının, sahte jelatinli 5 gramlık külçe altınları 12 farklı kuyumcuda bozdurduğu ortaya çıktı. Olay, güvenlik kameralarına da yansıdı. Diyarbakır Kuyumcular ve Sarraflar Odası (DİKO) Başkanı Mehmet Yüksel, sahte altınların, tanınmış bir markanın jelatinli ürünlerini birebir taklit ederek piyasaya sürüldüğünü belirtti. Yüksel, “Bu ürünler o kadar profesyonelce hazırlanmış ki, esnafın açmadan ya da derinlemesine incelemeden sahte olduğunu anlaması mümkün değil” dedi.
Şikâyetlerin ardından emniyet birimleri harekete geçti. Soruşturma kapsamında 8 kişi gözaltına alındı. Ancak sahte altınların üretildiği yer tespit edilemediği için tutuklamalar sonuçsuz kaldı. Olayla ilgili olduğu belirlenen şüpheli kadın ise sevk edildiği mahkemece tutuklandı.
Yüksel, mevcut cezaların yeterince caydırıcı olmadığını vurguladı:
“Esnafımız işini gücünü bırakıp günlerce karakol-mahkeme arasında mekik dokuyor ama sonuç alınamıyor. Bu nedenle şikâyetçi olanların sayısı da azalıyor. ‘Zaten bir şey çıkmıyor’ diyerek şikâyetten vazgeçiyorlar.”
Diyarbakır’da yaygın olarak kullanılan jelatinli altın satış sisteminin de sahtesinin üretildiğini ifade eden Yüksel, güvenlik önlemlerinin artırılması gerektiğine dikkat çekti. Darphane Genel Müdürlüğü tarafından başlatılan yeni uygulamayla, her bir çeyrek, yarım ve tam altın için karekod sistemi geliştirileceğini söyledi. Bayram sonrası hayata geçirilmesi beklenen uygulamayla, esnaf cep telefonları aracılığıyla altının orijinalliğini anında doğrulayabilecek.
Kuyumcu esnafı Furkan Tekin ise sahte altını fark ettiği anı şöyle anlattı:
“Daha önce alışveriş yaptığımız bir firmadan geldi. Ancak ambalaj kalitesizdi ve ağırlığı da şüphe uyandırdı. O nedenle ürünü kabul etmedik. Diğer meslektaşlarıma da dikkatli olmalarını tavsiye ediyorum. Özellikle jelatini ve güvenlik şifresini iyi kontrol etsinler.” Olayla ilgili soruşturma sürüyor.