Sivas’ın Koyulhisar ilçesine bağlı Güzelyurt köyünden geçen ve Melet Irmağı’nı besleyen Sulugilin deresinin kırmızıya bürünmesi, çevre felaketi endişelerini beraberinde getirdi. Bölge halkı, derenin renginin değişmesinden yeni açılan bir altın madeninden sızdığı öne sürülen atık suları sorumlu tutarken, olay Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine taşındı.
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Sivas Milletvekili Ulaş Karasu, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Sivas’ın Zara ilçesine bağlı Bolucan ve Söğütözü köyleri yakınındaki ruhsatsız maden ocağıyla ilgili tartışmalar sürerken, bu kez Koyulhisar’dan benzer bir çevre tehdidi haberinin geldiğine dikkat çekti. Karasu, “Sivas’ta art arda yaşanan çevresel sorunlara karşı sessiz kalmayacağız. Bu felaketlere göz yummayacağız” dedi.
"Numune Alınmalı, Tehlike Araştırılmalı"
Dere suyunun yağışlı havalarda kırmızıya döndüğünü ifade eden köylüler, bu durumun maden atıklarının dereye karışmasından kaynaklandığını iddia ediyor. Tarımsal üretimle uğraşan bölge sakinleri, içme ve sulama sularında kimyasal madde bulunmasından endişe ediyor. Sulugilin deresinin sularının Melet Irmağı üzerinden Karadeniz’e ulaşması ve bu hattın başta Ordu olmak üzere birçok yerleşim yerinin içme suyu ihtiyacını karşılaması, kaygıları artırıyor.
CHP’li Karasu, derenin mevcut durumunun “son derece kaygı verici” olduğunu vurgulayarak yetkilileri acil inceleme yapmaya çağırdı. “Bu suyun neden kırmızıya döndüğü ivedilikle araştırılmalı. Numuneler alınarak detaylı analiz yapılmalı. Hiç kimse vatandaşın sağlığıyla oynayamaz” dedi.
"200 Bin Kişi Risk Altında"
CHP Ordu Milletvekili Mustafa Adıgüzel de bölgede incelemelerde bulundu. Güzelyurt köyü yakınlarındaki altın madeninde bulunan yığın liç alanından kaynaklanan sızıntının dereye karıştığını öne süren Adıgüzel, “Bu su Ordu'nun Altınordu ilçesi de dahil olmak üzere en az 200 bin kişinin içme suyu kaynağıdır. Büyük bir halk sağlığı tehdidi ile karşı karşıyayız” ifadelerini kullandı.