Trabzon Tarım ve Orman İl Müdürü İsa Kaplan, fındık üreticilerine fındık kurdu zararlısıyla mücadele için ilaçlama zamanının geldiğini duyurdu. Kaplan, fındık kurdunun erken dönemde sarı karamuk, geç dönemde ise kara karamuk oluşumuna ve delik fındık zararına yol açtığını belirtti.
Bir çift fındık kurdunun dekarda yaklaşık 200 adet fındığa zarar vererek 0,5 kilogram ürün kaybına neden olduğunu vurgulayan Kaplan, ilaçlı mücadelenin sahil kesimde mayıs ayının ilk yarısı, orta kesimde mayıs ortası ve yüksek kesimde ise mayıs sonu itibarıyla başlatılması gerektiğini kaydetti. Kaplan, “Fındık bahçelerindeki zararlının yoğunluğunu ölçmek için ocakların altına 3x3,5 metrelik çarşaf gerilerek darbe yöntemiyle düşen böcek sayılmalıdır. Rastgele seçilen 10 ocaktan ikisinde veya daha fazla ergin böcek görülmesi ve meyvelerin mercimek iriliğine ulaşması durumunda ilaçlamaya başlanmalıdır” dedi.
İlaçlamada, Tarım Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılmış ve fındığa uygun bitki koruma ürünlerinin kullanılmasının önemine dikkat çeken Kaplan, ilaçlamanın fındık ocaklarının altından yukarıya doğru yapılması gerektiğini söyledi. Ayrıca, bu mücadeleyle yaprak bitleri, yeşil kokarca ve kahverengi kokarca gibi zararlılara karşı da etkin sonuç alınabileceğini belirtti. Kaplan, ilaçlama sırasında tavsiye edilmeyen ürünlerin kullanılmaması, kimyasal maddelerin karıştırılmaması ve ilaçlamanın tek seferde yapılmasının önemine işaret etti. Zirai mücadele yapılan bölgelerde arıların korunması için, arıcılara ilaçlama öncesi bilgilendirme yapılması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, bal arılarının zarar görmemesi için sıvı ilaçların tercih edilmesi ve ilaçlamanın arıların uçuş saatleri dışında gerçekleştirilmesi gerektiğini ifade etti.