Sivas Haberleri
SİVAS
00:00:00
Öğle vaktine kalan
Sivas
Parçalı bulutlu
17°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
39,0790 %0.23
44,3126 %0.15
Ara
Sivas Memleket GÜNDEM Diz Boyu Su, Ekim Zamanı

Diz Boyu Su, Ekim Zamanı

Kastamonu’nun Tosya ilçesinde, yaklaşık 10 bin dekarlık alanda coğrafi işaretli “Sarıkılçık” pirinci başta olmak üzere çeşitli çeltik türlerinin ekimine başlandı.

Türkiye’nin önde gelen çeltik üretim merkezlerinden Kastamonu’nun Tosya ilçesinde, Ilgaz Dağı’ndan beslenen su kaynaklarıyla çeltik ekimi başladı. Yaklaşık 10 bin dekarlık alanda yapılan ekimde, coğrafi işaretli “Sarıkılçık” pirinci başta olmak üzere çeşitli çeltik türleri toprakla buluşuyor. Tosya Ovası’nda sezonun ilk günlerinden itibaren yoğun mesai harcayan çiftçiler, dizlerine kadar suyla kaplı tarlalarda geleneksel yöntemlerle ekim çalışmalarını sürdürüyor. Çeltik üretiminde Türkiye’nin ilk fabrikasına ev sahipliği yapan ilçede, “Sarıkılçık” dışında “Yaşar”, “Maratelli” ve “Osmancık” gibi çeşitler de yetiştiriliyor.

Yaklaşık 10 yıldır sarıkılçık çeltiği üretimi yapan çiftçi Sevgi Çalışır, sürecin zahmetli ancak alışılmış olduğunu belirterek, “Tohumları önce yıkayıp 3 gün suda bekletiyoruz. Tarlaları sulayıp keşanını yaptıktan sonra gübreliyor, ardından ekimi gerçekleştiriyoruz. Her aşamasında bizzat yer alıyoruz” dedi. Çiftçilerden Akif Bilgili ise sarıkılçık pirincinin geleneksel üretim anlayışıyla korunduğunu söyledi. “Sarıkılçık, genetiğiyle oynanmamış ata tohumu bir pirinçtir. Osmanlı sofralarına kadar uzanan bir geçmişi vardır. Şeker oranı yaklaşık yüzde 17’dir ve bu nedenle diyabet hastaları tarafından da rahatlıkla tüketilebilir,” ifadelerini kullandı.

Çeltik üreticisi Aydın Çalışır da sarıkılçığın veriminin düşük olmasına rağmen kalitesi ve sağlıklı yapısı nedeniyle tercih edildiğini dile getirdi. “Verimi az, yetiştirmesi zor ama şeker oranının düşük olması ve doğal yapısı nedeniyle üretimine devam ediyoruz,” dedi. Sarıkılçık pirincinin lezzet ve aroma açısından öne çıktığını vurgulayan üretici Hasan Eryiğit ise, “Sarıkılçık pazarda talep görüyor. Bir dönüme ortalama 17 kilo tohum atıyoruz. Hayvan gübresi kullanarak mümkün olduğunca doğal yöntemlerle üretim yapıyoruz,” şeklinde konuştu.

ciftcilerin-zorlu-celtik-mesaisi-dize-ulasan-suyun-icinde-ekim-yapiyorlar

ciftcilerin-zorlu-celtik-mesaisi-dize-ulasan-suyun-icinde-ekim-yapiyorlar

ciftcilerin-zorlu-celtik-mesaisi-dize-ulasan-suyun-icinde-ekim-yapiyorlar

ciftcilerin-zorlu-celtik-mesaisi-dize-ulasan-suyun-icinde-ekim-yapiyorlar

ciftcilerin-zorlu-celtik-mesaisi-dize-ulasan-suyun-icinde-ekim-yapiyorlar

ciftcilerin-zorlu-celtik-mesaisi-dize-ulasan-suyun-icinde-ekim-yapiyorlar

ciftcilerin-zorlu-celtik-mesaisi-dize-ulasan-suyun-icinde-ekim-yapiyorlar

ciftcilerin-zorlu-celtik-mesaisi-dize-ulasan-suyun-icinde-ekim-yapiyorlar

ciftcilerin-zorlu-celtik-mesaisi-dize-ulasan-suyun-icinde-ekim-yapiyorlar

ciftcilerin-zorlu-celtik-mesaisi-dize-ulasan-suyun-icinde-ekim-yapiyorlar

KAYNAK: iha
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *