Türkiye’nin önde gelen çeltik üretim merkezlerinden Kastamonu’nun Tosya ilçesinde, Ilgaz Dağı’ndan beslenen su kaynaklarıyla çeltik ekimi başladı. Yaklaşık 10 bin dekarlık alanda yapılan ekimde, coğrafi işaretli “Sarıkılçık” pirinci başta olmak üzere çeşitli çeltik türleri toprakla buluşuyor. Tosya Ovası’nda sezonun ilk günlerinden itibaren yoğun mesai harcayan çiftçiler, dizlerine kadar suyla kaplı tarlalarda geleneksel yöntemlerle ekim çalışmalarını sürdürüyor. Çeltik üretiminde Türkiye’nin ilk fabrikasına ev sahipliği yapan ilçede, “Sarıkılçık” dışında “Yaşar”, “Maratelli” ve “Osmancık” gibi çeşitler de yetiştiriliyor.
Yaklaşık 10 yıldır sarıkılçık çeltiği üretimi yapan çiftçi Sevgi Çalışır, sürecin zahmetli ancak alışılmış olduğunu belirterek, “Tohumları önce yıkayıp 3 gün suda bekletiyoruz. Tarlaları sulayıp keşanını yaptıktan sonra gübreliyor, ardından ekimi gerçekleştiriyoruz. Her aşamasında bizzat yer alıyoruz” dedi. Çiftçilerden Akif Bilgili ise sarıkılçık pirincinin geleneksel üretim anlayışıyla korunduğunu söyledi. “Sarıkılçık, genetiğiyle oynanmamış ata tohumu bir pirinçtir. Osmanlı sofralarına kadar uzanan bir geçmişi vardır. Şeker oranı yaklaşık yüzde 17’dir ve bu nedenle diyabet hastaları tarafından da rahatlıkla tüketilebilir,” ifadelerini kullandı.
Çeltik üreticisi Aydın Çalışır da sarıkılçığın veriminin düşük olmasına rağmen kalitesi ve sağlıklı yapısı nedeniyle tercih edildiğini dile getirdi. “Verimi az, yetiştirmesi zor ama şeker oranının düşük olması ve doğal yapısı nedeniyle üretimine devam ediyoruz,” dedi. Sarıkılçık pirincinin lezzet ve aroma açısından öne çıktığını vurgulayan üretici Hasan Eryiğit ise, “Sarıkılçık pazarda talep görüyor. Bir dönüme ortalama 17 kilo tohum atıyoruz. Hayvan gübresi kullanarak mümkün olduğunca doğal yöntemlerle üretim yapıyoruz,” şeklinde konuştu.