SEYİT ÖMER YILDIZ
Keten tohumu, tereyağ ve pekmezin karışımından elde edilen aynı zamanda çeçenlerin en bilindik lezzetlerinden olan zeyrek sağlık açısından da oldukça fayda sağlıyor.
Kış aylarında özellikle kahvaltılarda tüketilmesi ili bilinen zeyrek içeriğindeki keten tohumu ile de şifa kaynağı haline geliyor. Bilindiği üzere keten tohumu diyabeti önlemeye, sindirime yardımcı olmaya, cilt bakımına, kolesterolü düşürmeye, kanser riskini düşürmeye yardımcı olmasıyla ünlüdür.
Pekmez gibi enerji veren birçok faydası bulunan bir gıda ile bir araya gelen zeyrek son oalrak tereyağ ile karıştırılarak zeyrek elde edilir. Bu sayede yüzlerce yıldır kullanılan bu besinlerin daha faydalı bir hale geldiği bilinmektedir.