Sivas Vefat Edenler 21 Mayıs 2024 Aramızdan Ayrılanlar Sivas Vefat Edenler 21 Mayıs 2024 Aramızdan Ayrılanlar

9 Mayıs Dünya Çölyak Günü nedeniyle Diyetisyen Süheyla Subaşı Uçar, çölyak hastalığı hakkında bilgi verdi. a3636f87-0a06-4c7d-92ab-deb497c22184
Hastalığın nedenlerine değinen Uçar;”Çölyak hastalığı genetik yatkınlığı olan bireylerde buğday arpa çavdar gibi tahıllarda bulunan ve suda erimeyen gluten isimli proteine karşı duyarlılık sonucu gelişir. Kişi de çölyak hastalığı oluştuğunda bağırsaklardaki sindirimi sağlayan villüs denilen yapıların bozulmasına neden olan olduğu için kişi de besinlerin sindiriminde ve vitaminlerin emiliminde sorunlar ortaya çıkar. Biz bu hastalığı yaşam boyu süren bir gıda alerjisidir diyerek de tanımlıyoruz günümüzde insanoğlunun en sık rastlanan genetik hastalığı olarak kabul edilmektedir tedavisi ise ömür boyunca buğday arpa çavdar yulaf tahılları ve bunlardan üretilen tüm besinlerde bulunan gluten dediğimiz proteinden uzak bir diyettir.” İfadelerini kullandı.
Çölyak hastalığında ömür boyu bir beslenme tedavisinin altını çizen Uçar;” Biz diyetisyenlerin rolü danışanlarımıza yememesi gereken besin gruplarını tanıtmak. Ve diyetinde yer alan yenilmemesi gereken besin gruplarına yönelik alternatif bir beslenme planı oluşturmaktır. Hem ev içi ortamda hem de dışarıdaki paketli ürünlerde hem de yemekhane gibi alanlarda çölyak hastalarını unutmamalı ve ona göre nasıl bir planlama oluşturabileceğimizi organize etmeliyiz. Çölyak hastası kinoa gibi glutensiz besinlerle çiğ köfte yapabilir ancak bu çiğ köfte bulgurlu bir çiğ köfte değil. Bir çölyak hastası pilav yiyebilir ama bu pilav bulgur pilavı değil karabuğday pilavı olabilir. Çölyak hastası kendi glutensiz un alternatifleri ile yapmak istediği planlamaları organize etmeyi öğrenmelidir.” dedi.
Çölyak hastalarında gözlemlediği durumlara değinen Süheyla Subaşı Uçar;”Çölyak hastaları ne yememesi gerektiğine odaklanıyor ancak listelerini nasıl zenginleştireceklerini bilmiyorlar. Bu durum da onların diyetlerinde kaçamak yapmalarına neden oluyor. Özellikle bugüne dair söylemek istediğim cümle şu bir çölyak hastası yeterli ve dengeli beslenebilmek için beslenme uzmanından sağlıklı yeterli ve dengeli çölyak hastalığına uyumlu beslenmeyi öğrenmelidir bunun için beslenme eğitimi almalıdır.” diyerek sözlerini noktaladı./ AYŞE NUR ÖZKAN