Sivas Haberleri
SİVAS
00:00:00
Öğle vaktine kalan
Sivas
Parçalı bulutlu
11°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
38,7786 %0.39
43,8944 %0.27
Ara
Sivas Memleket BİLİM & TEKNOLOJİ Yerli çeşitler geliştiriliyor

Yerli çeşitler geliştiriliyor

MEHMET TIRPAN

Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Rektör Yardımcısı Tolga Karaköy, yerli ve milli tohumlarımızı çok önemsediklerini bu konuda yerli genotiplerin saflaştırılması noktasında çalışmalarını sürdürdüklerini söyledi.

Uzun yıllardır zeron buğdayı ile ilgili ıslah çalışmaları yürüttüklerini ve bu konuda ciddi ilerlemeler kaydettiklerini açıklayan Karaköy,   “Islah çalışmalarını yürüttüğümüz zeron buğdayının kanını taşıyan çeşit adaylarımız var. Bilimsel denemeler yaptık. Kısa sürede zeron buğdayının kanını taşıyan buğdayları çiftçimize göstereceğiz. Çalışmalarımız hızlı bir şekilde yürüyor. Yerli ve milli çeşitlerimizin geliştirilmesi noktasında çok hassas davranıyoruz. Gıda güvenilirliği bakımından da memleketimize ilerleyen dönemlerde çok büyük fayda sağlayacağını da biliyoruz.” dedi.

Tane ve silajlık mısır üretimi noktasında da erkenci çeşitlerin geliştirilmesi noktasında yeni bir çeşit geliştirdiklerini de aktaran Karaköy, “Yerli ve milli mısır çeşitlerinin geliştirilmesi için melezleme çalışmaları yaptık. Sivas’ta kullanılacak çeşitlerin erkenci çeşit olması gerekli. Erkenci çeşitlerle ilgili mısırın tepe püsküllerini ve koçanlarını kendi melezlemelerimiz dahilinde izole ediyoruz. Mısırda hibrit çeşit içerisinde ana ve baba hatlar vardır. Bu ana ve baba hatları izole ederek üretim yaparsınız. İki hattın birbirinden ayrı olması ve toz almaması gerekir. Bu sene maniyer tohumculukla yapmış olduğumuz işbirliği kapsamında tamamen yerli ve milli mısır çeşidimizin geliştirilmesi için ana ve baba hatlarımızı çoğaltarak ürettik ve seneye de bunları yine tekniğine uygun olarak hibrit tohum üretimini yapacağız. Şu anda elimizde F1 hatlarımız var. Kısmet olursa da yeni mısır tohumumuzu tescil edilmiş şekilde Türkiye’de sayılı hibrit mısır çeşidi olarak piyasaya süreceğiz.” ifadelerini kullandı.

TESCİLLENEN KOYULHİSAR DOMATESİ ÜZERİNDE DE ÇALIŞMA YAPTIK

Koyulhisar domateslerinin coğrafi işaret almasında Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'nin de payı olduğunu aktaran Karaköy, “Koyulhisar domatesinin analizlerini yaparak arkadaşlarımızla birlikte bu işi yürüttük ve coğrafi işaret aldı. Zara’da Vakıf Aracılığı ile de ortak yürüttüğümüz proje ile habeş buğdayında saflaştırma yaptık.” şeklinde konuşmalarını sonlandırdı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *