Havaların ısınmasıyla birlikte yaz meyveleri Sivas semt pazarları ve marketlerde yerini aldı. Ancak, mevsim ürünlerindeki yüksek fiyatlar özellikle dar gelirli vatandaşlar için önemli bir ekonomik yük oluşturuyor. Özellikle kiraz fiyatları rekor seviyelere ulaşırken, kilogramı 300 ila 350 TL arasında satışa sunuluyor.
Çilek kilogram fiyatı 200 TL, kayısı ve erik ise 150 TL civarında alıcı buluyor. Bu artışın en önemli nedenlerinden biri, mart ve nisan aylarında etkili olan zirai donun meyve üretiminde yol açtığı verim kaybı olarak gösteriliyor. Zirai donun sebep olduğu ürün azlığı, fiyatların yükselmesine doğrudan yansıyor.
Pazarlarda yüksek fiyatlar nedeniyle tüketiciler genellikle meyveleri yarım kilogram olarak almayı tercih ediyor. Sivaslı vatandaşlar, yaz meyvelerine ulaşmanın giderek zorlaştığını belirtirken, fiyatlardaki artışın bütçelerine olumsuz etkisi olduğunu dile getiriyor.