Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi (SBTÜ), yürüttüğü bilimsel çalışmayla, turşu fermantasyonu sırasında doğal olarak oluşan laktik asit bakterilerinin bitki hastalıklarına karşı biyolojik mücadelede kullanılabileceğini ortaya koydu. Çalışma, tarımda pestisit kullanımına alternatif olarak doğal çözüm arayışlarına katkı sunmayı hedefliyor.
SBTÜ Tarım Bilimleri ve Teknoloji Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Akbaba liderliğinde yürütülen araştırmada, çeşitli illerden toplanan yaklaşık 50 farklı turşu örneği incelendi. Akbaba, turşuların katkı maddesi içermeyen, ev yapımı ve en az 3-6 ay fermantasyona bırakılmış ürünler arasından seçildiğini belirtti.
“Laktik asit bakterilerini yalnızca usulüne uygun fermente ürünlerde tespit edebildik” diyen Akbaba, bu bakterilerin özellikle mantar (fungus) kaynaklı bitki hastalıklarına karşı etkili olduğuna dikkat çekti. Elde edilen izolatlar laboratuvar ortamında test edilerek ön sonuçların olumlu olduğu belirtildi.
Pestisit Kalıntısına Doğal Alternatif sunuldu
Bitki hastalıklarında sıkça başvurulan pestisitlerin çevre ve insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerine karşı alternatif arayışlarının sürdüğünü vurgulayan Akbaba, “Yıllardır gıda üretiminde kullanılan bu yararlı bakterilerin, bitki sağlığında da etkin biçimde kullanılabileceğini gördük. Amacımız, pestisit kullanımını azaltarak sürdürülebilir ve sağlıklı üretim yöntemleri geliştirmek” ifadelerini kullandı.
Araştırma kapsamında domates gibi yoğun pestisit kullanılan ürünlerde, patojen bakterilere karşı etkili laktik asit bakterisi izolatlarının geliştirilmesi hedefleniyor. Bu bakteriler, hem laboratuvar koşullarında hem de arazi denemelerinde test edilerek tarımsal uygulamalara kazandırılacak.
Ev Yapımı Turşulardan Bilimsel Sonuç çıktı
Araştırmada Malatya, Kahramanmaraş, Tokat, Ordu, Yozgat ve Kayseri gibi illerde vatandaşların evde hazırladığı lahana, biber, salatalık, pancar, kavun, karpuz ve istiridye mantarı gibi farklı sebze turşularından da faydalanıldı. Akbaba, yalnızca katkı maddesi içermeyen, uzun süre fermantasyona bırakılmış ürünlerde aradıkları bakterilere rastladıklarını söyledi.