Sivas Haberleri
SİVAS
00:00:00
İmsak vaktine kalan
Sivas
Açık
16°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
39,3746 %0.37
45,5650 %0.6
Ara
Sivas Memleket Sivas Sivas'ta Turşudan Yararlı Bakteri Üretildi!

Sivas'ta Turşudan Yararlı Bakteri Üretildi!

Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi, turşu fermantasyonunda bulunan laktik asit bakterilerinin bitki hastalıklarına karşı biyolojik mücadelede kullanılabileceğini gösterdi.

Haberleri

Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi (SBTÜ), yürüttüğü bilimsel çalışmayla, turşu fermantasyonu sırasında doğal olarak oluşan laktik asit bakterilerinin bitki hastalıklarına karşı biyolojik mücadelede kullanılabileceğini ortaya koydu. Çalışma, tarımda pestisit kullanımına alternatif olarak doğal çözüm arayışlarına katkı sunmayı hedefliyor.

SBTÜ Tarım Bilimleri ve Teknoloji Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Akbaba liderliğinde yürütülen araştırmada, çeşitli illerden toplanan yaklaşık 50 farklı turşu örneği incelendi. Akbaba, turşuların katkı maddesi içermeyen, ev yapımı ve en az 3-6 ay fermantasyona bırakılmış ürünler arasından seçildiğini belirtti.

Laktik asit bakterilerini yalnızca usulüne uygun fermente ürünlerde tespit edebildik” diyen Akbaba, bu bakterilerin özellikle mantar (fungus) kaynaklı bitki hastalıklarına karşı etkili olduğuna dikkat çekti. Elde edilen izolatlar laboratuvar ortamında test edilerek ön sonuçların olumlu olduğu belirtildi.

Pestisit Kalıntısına Doğal Alternatif sunuldu

Bitki hastalıklarında sıkça başvurulan pestisitlerin çevre ve insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerine karşı alternatif arayışlarının sürdüğünü vurgulayan Akbaba, “Yıllardır gıda üretiminde kullanılan bu yararlı bakterilerin, bitki sağlığında da etkin biçimde kullanılabileceğini gördük. Amacımız, pestisit kullanımını azaltarak sürdürülebilir ve sağlıklı üretim yöntemleri geliştirmek” ifadelerini kullandı.

Araştırma kapsamında domates gibi yoğun pestisit kullanılan ürünlerde, patojen bakterilere karşı etkili laktik asit bakterisi izolatlarının geliştirilmesi hedefleniyor. Bu bakteriler, hem laboratuvar koşullarında hem de arazi denemelerinde test edilerek tarımsal uygulamalara kazandırılacak.

Ev Yapımı Turşulardan Bilimsel Sonuç çıktı

Araştırmada Malatya, Kahramanmaraş, Tokat, Ordu, Yozgat ve Kayseri gibi illerde vatandaşların evde hazırladığı lahana, biber, salatalık, pancar, kavun, karpuz ve istiridye mantarı gibi farklı sebze turşularından da faydalanıldı. Akbaba, yalnızca katkı maddesi içermeyen, uzun süre fermantasyona bırakılmış ürünlerde aradıkları bakterilere rastladıklarını söyledi.

KAYNAK: iha
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *