Sivas Cumhuriyet Üniversitesi (SCÜ) Veteriner Fakültesi Veterinerlik Gıda Hijyeni ve Teknolojisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Süleyman Alemdar, yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde kurban ibadetinin kesim öncesi, sırası ve sonrasında dikkat edilmesi gereken önemli hususları kamuoyuyla paylaştı.
Prof. Dr. Alemdar, kurbanlık hayvan seçiminde öncelikle yaş, sağlık ve fiziksel kusurların önemine işaret ederek, “Hayvanın kurbanlık yaşını doldurmuş olması gerekir. Gözlerinde körlük, boynuzlarda kökünden kırık, kuyruk, kulak ve meme başlarının yarıdan fazlasının eksik olması kurban olmaya engel teşkil eder. Ayrıca gebelik durumu ve ileri derecede topallık da kurbanlık hayvan seçiminde dikkat edilmesi gereken hususlardandır. Ancak hafif topallıklar ya da kastrasyon gibi işlemler kurban olmasına engel değildir” dedi.
Kurbanlık hayvanların takibinde Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından geliştirilen ‘Tarım Cebinde’ uygulamasının kullanılabileceğini belirten Alemdar, uygulama üzerinden hayvanların yaş, cinsiyet, ırk ve aşı durumlarının kolaylıkla takip edilebildiğini vurguladı.
Kesimle ilgili olarak ise Bakanlık onaylı kesimhanelerde kesim yapılmasının tavsiye edildiğini aktaran Alemdar, ancak Kurban Hizmetleri Komisyonu’nun belirlediği alanlarda bireysel kesimlere de izin verildiğini söyledi. Cadde, sokak ve park gibi halka açık yerlerde kesimin yasak olduğunu ve bu kurala uyulmaması halinde idari para cezası uygulanacağını belirtti. Sivas’ta ise pazar yerleri kurban kesim alanı olarak belirlendiğini, mahallelerde ve köylerde ise kişinin kendi bahçesinde kesim yapabileceğini dile getirdi.
Kesim aşamasında hayvana eziyet edilmemesi gerektiğini vurgulayan Alemdar, “Hayvanın uygun şekilde yatırılması, tek darbeyle ve ‘Bismillahi Allahü ekber’ denilerek kesimin yapılması önemlidir. Kesimde arter, ven ve soluk borusunun kesilmesi gerekirken omuriliğe zarar verilmemelidir. Omuriliğin kesilmesi kan akışını engeller ve et kalitesini düşürür. Kan akışının tamamlanması için hayvanın 5-10 dakika kontrol altında tutulması gerekir” ifadelerini kullandı.
Deri yüzümünün tecrübeli kişilerce yapılmasının önemine dikkat çeken Alemdar, iç organların çıkarılması aşamasında ise kontaminasyon riskine karşı özenli davranılması gerektiğini belirtti. Karkasın usulüne uygun parçalanmasının ardından et ve iç organların ayrı muhafaza edilmesinin gerekliliğini vurguladı.
Etin muhafazası konusunda da önemli uyarılarda bulunan Prof. Dr. Alemdar, “Etlerin saklanmasında gıdaya uygun materyaller kullanılmalı, çöp poşetleri tercih edilmemelidir. Özellikle yaz aylarında etlerin hava almasını sağlamak önemlidir. Taşıma sırasında ağzı kapalı kaplar etin bozulmasına yol açabilir. Eve getirildikten sonra et geniş kaplarda havalandırılmalı, 3-4 saat bekletildikten sonra soğuk zincire alınmalıdır. Kıyma yapılacak etlerin mutlaka birkaç saat dolapta bekletilmesi gerekir. Bu bekleme süresi, etin olgunlaşması için kritik öneme sahiptir” dedi.