Geçmişte çoğunlukla atık olarak değerlendirilen arı ekmeği, son dönemde bal üreticileri için önemli bir gelir kapısı haline geldi. Protein açısından zengin besin deposu olan arı ekmeği, kilosu 3 bin liradan alıcı buluyor.
Arıların çiçek ve bitkilerden topladıkları polenleri, kendi enzimleriyle fermente ederek oluşturduğu arı ekmeği, yaklaşık 22-23 çeşit amino asit içeriyor. Bal üreticileri, bir çay kaşığı arı ekmeğinin yaklaşık 1 kilogram ete eşdeğer protein barındırdığını belirtiyor. Ayrıca diyet yapanlar ve çocukların gelişimi için destekleyici bir gıda olarak tercih edilen arı ekmeğinin, bazı akciğer hastalıkları, prostat ve eklem ağrıları gibi rahatsızlıklara iyi geldiği ifade ediliyor.
25 yıldır arıcılıkla uğraşan Engin Ekinci, arı ekmeğinin birkaç yıl öncesine kadar üretiminin yapılmadığını ve atık olarak değerlendirildiğini söyledi. Ekinci, “Arı ekmeği olmazsa arı olmaz. Arılar, polenleri kovanlarına getirip enzim ve salgılarıyla bu besini üretiyor. Son yıllarda yerli arıcılarımız tarafından arı ekmeği üretimi artmaya başladı. Bu ürün, çok sayıda farklı çiçekten elde edilen, şifa deposu bir gıdadır” dedi.