Sivas Haberleri
SİVAS
00:00:00
Öğle vaktine kalan
Sivas
Parçalı bulutlu
17°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
39,2936 %0.01
44,9950 %0.05
Ara
Sivas Memleket Sivas Bıçakçılarda Bayram Yoğunluğu Yanlış Bileylemeye Dikkat!

Bıçakçılarda Bayram Yoğunluğu Yanlış Bileylemeye Dikkat!

Kurban Bayramı öncesi bıçakçılarda yoğunluk yaşanırken, Sivaslı bıçak ustası Emre Göçeri, yanlış bileyleme işleminin bıçağın yapısını bozabileceğini ve sağlık sorunlarına yol açabileceğini söyledi.

Haberleri

Kurban Bayramı’na sayılı günler kala Sivas’taki bıçakçılarda hareketlilik yaşanıyor. Ustalar, artan taleplere yetişebilmek için erken saatlerde başladıkları mesailerini geç saatlere kadar sürdürüyor. Vatandaşların kaliteli ve keskin bıçak taleplerini karşılamaya çalışan ustalar, bileyleme konusunda da dikkatli olunması gerektiğine dikkat çekiyor.

Sivas’ta uzun yıllardır bıçakçılık yapan Emre Göçeri, kurban bıçaklarında dikkat edilmesi gereken unsurları anlattı. Göçeri, yanlış bileyleme işlemlerinin bıçağın yapısını bozabileceğini ve bu durumun sağlık açısından risk taşıyabileceğini belirtti.

Göçeri, vatandaşların bıçak seçerken dikkat etmesi gereken bazı önemli kriterler olduğunu vurguladı. Bıçaklarda kullanılan çeliğin kalitesinin, sertlik derecesinin ve doğru ağız açımının çok önemli olduğunu belirten Göçeri, “Son zamanlarda bıçaklarda yalnızca ağız kısmında yapılan kesitler nedeniyle keskinlik kısa sürede kayboluyor. Oysa geçmişte uygulanan, geriden ağız açma yöntemi hem daha dayanıklı hem de uzun ömürlüydü. Bu teknik zor olduğu için günümüzde pek tercih edilmiyor ama kaliteli bir kesim için hâlâ en ideal yöntem” dedi.

Bıçakların uygun olmayan koşullarda bileylemesinin hem ürünün kalitesini düşürebileceğini hem de sağlığa zarar verebileceğini belirten Göçeri, “Bileyleme sırasında yüksek ısıya maruz kalan çelik yapısını kaybeder. Özellikle 300 dereceyi aşan sıcaklıklar, bıçaktaki metalleri bozabilir. Bu bozulma sonucunda ortaya çıkan maddeler, yiyeceklerle temas ettiğinde uzun vadede sağlık sorunlarına yol açabilir” ifadelerini kullandı.

Göçeri, sağlıklı bileyleme için düşük sıcaklıkta işlem yapılması ve PH değeri yüksek özel suların kullanılmasının önemli olduğunu da sözlerine ekledi. Bayram öncesinde yurt dışından da yoğun talep aldıklarını ifade eden Göçeri, vatandaşların bıçak seçerken yalnızca fiyat değil, kalite ve güvenlik unsurlarını da göz önünde bulundurmaları gerektiğini belirtti.

KAYNAK: iha
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *