"İnsan, derdi olandır. Bazen derdimizi paylaşma ihtiyacı hissederiz. Ancak itimat ettiklerimize içimizi dökeriz. Anlattıklarımız, muhatabımıza emanettir!" der İbrahim TENEKECİ
İnsanı ve İslâmı dert edinen, bu konuda duyarlı davranan, bu uğurda değer ortaya koyan adam kötü adam olmaz!..
Müslümansın, dertlisin. Dert ediniyorsun Allah(cc)’ın davasını. Allah(cc)’ın yüce davasını dert edinirken de biliyorsun ki Allah(cc) davasını kim dert edinirse Allah(cc)’ta o kulunun tüm dünya ahiret dertlerini satın alır. Ne mutlu sana. O yüzden de işin Allah(cc)’a kalmışsa o işi oldu bil.

İnsan derdi olandır.

Allah(cc)’ın davasını dert edinen bir kimsede ne olmaz? Yamukluk, düzenbazlık, döneklik, münafıklık, üç kağıtcılık, çalma çırpma, yalan dolan, hak yemek, ukalalık, Allah(cc) ile aldatıcılık, menfaatperestlik, cimrilik, savurganlık, dedikodu gıybet suizan iftira, istemezlik çekemezlik, körü körüne bağnazca birilerini taklit etmek, gassalın elinde meyyit misali aklını ruhunu ve benliğini hiçbir güç ve otoriteye teslim etmek olmaz. Olamaz. Olmamalı. Bu olumsuz örnekleri çoğaltmak mümkün tabiki.

Allah(cc)’ın davasını dert edinen bir kimsede ne olur peki? Neler olmaz ki!

1- Adalet ve dürüstlük, namusluluk ve ahlaklılık olur.

2- Vicdan ve merhamet, hata ve kusurları hoş görmek, samimiyet, içtenlik ve mütevazilik olur.

3- Değer üretmek olur, aklını ruhunu ve benliğini vahiyle formatlamış olur.

4- Okuyan araştıran sorgulayan olur, taklid ehli değil tahkik ehli olur.

5- Hesabi değil hasbi olur, bedevice tavırlardan kaçınır medeni tavırlar sergiler. Şeytanı sevindirmez şeytanın çanına ot tıkar, zalimlere meyledenlerden olmaz.

6- İki günü birbirine eş olmaz, bugünün işini yarına bırakmaz.

7- Emek sarf etmeden yemek olmayacağını bilir, çalıştırdığı kimsenin hakkını verir. Sılayı rahimi (akrabayı ziyareti) ihmal etmez, aile efradına ve anne babasına iyi davranır.

8- Alışverişte hilekarlık yapmaz, kazanımlarını ahlak ile taçlandırır.

9- Irkçılık yapmaz, “Müslümanlar kardeştir!” ilkesine halel getirecek tavır ve davranışlardan kaçınır.

10- Emanetlere sahip çıkar, emanetleri ehline verir, söz verdiği zaman sözünü yerine getirir.

Bize düşende böylesi güzel örnekleri çoğaltmak olmalı değil mi? Böylesi güzel örneklerin çoğaldığı bir toplumda huzur, barış, esenlik, mutluluk, neşe, kardeşlik eksik olur mu hiç?

Biz içimizi bir düzeltelim hele. Bakın işlerimiz nasıl düzelecek. Bizler Allah(cc) ile, peygamber ile, Kur’an ile, İslam ile, hak ve hakikat ile bağımızı bir kuvvetlendirelim hele bakın örnek toplum, huzurlu toplum, barışcıl toplum, temiz toplum, ahlaklı ve güvenli toplum nasıl oluşuyor o zaman görün.

Her şey bizde başlıyor bizde bitiyor. Empati kültürü gelişmiş birey ve toplumlarda bu dediğimiz güzel hasletler kendiliğinden gelişecektir.

Bir ayetle konuyu nihayete erdirelim;

"(Hayatımız) Allah'ın rengi (ile renklenir!) Kim (hayata) Allah'tan daha güzel renk verebilir, eğer gerçekten O'na kulluk ediyorsak?" Bakara Sur, 2/138