Sivas Haberleri
SİVAS
00:00:00
Öğle vaktine kalan
Sivas
Parçalı bulutlu
11°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
38,7786 %0.39
43,8944 %0.27
Ara
Sivas Memleket BİLİM & TEKNOLOJİ Islah çalışmaları dışa bağımlılığı bitirecek

Islah çalışmaları dışa bağımlılığı bitirecek

Sivas’ta Türk bilim adamlarının tahıl, baklagiller ve yem bitkilerinde yaptıkları yerli ve milli ıslah çalışmaları tarımda yurt dışına bağımlılığı bitirecek.

Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Tarım Bilimleri ve Teknoloji Fakültesi tarımsal ARGE merkezinde tahıl, baklagiller ve yem bitkileri olmak üzere binlerce genotip üzerinde çalışmalar hızla devam ediyor. Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Rektör Yardımcısı, Tarım Bilimleri ve Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tolga Karaköy başkanlığında devam eden çalışmalar çerçevesinde tamamen yerli ve milli tohumlar geliştirilerek Türk tarımının hizmetine sunulacak. Çalışmalar tamamlandığında çiftçinin yerli ve milli tohumları daha ucuza temin edebileceğini belirten Prof. Dr. Karaköy, mevcut tohumlardan daha verimli ve kaliteli çeşitler geliştirildiği için çiftçinin cebine daha çok para gireceğini söyledi.

BAZI ÇEŞİTLER 2 YOL İÇERİSİNDE TESCİLLENECEK

Prof. Dr. Karaköy, fasulye, nohut, mercimek gibi çeşitlerin 2 yıl içerisinde tescile sunulacağını belirterek, “Tarımsal ARGE merkezimizde tahıl, buğday arpa, yulaf ıslah çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bunun yanında baklagillerden bezelye, nohut, mercimek gibi ıslah çalışmalarımız var. Aynı zamanda yem bitkileri ıslah çalışmalarımız var. Burada özellikle yem bitkilerinden yem bezelyesi, Macar fiğ, sorgum bitkilerinin buraya uygun olabilecek erkenci çeşitleri üzerinde çalışmalar yürütüyoruz. Soya bitkisi ile ilgili geçen yıldan başlamış olduğumuz ıslah çalışmalarımız var. Bunun yanında fasulye, nohut, mercimek de ileri çıkmış hatlarımız yani çeşit adaylarımız var. Bu çeşit adaylarımızı 2 yıl içerisinde tescile sunacağız. Bölgemize uygun yeni çeşitlerin yetiştirilmesi için fasulye, nohut, mercimek ve yem bezelyesinde bu çeşitleri de tescile sunacağız. Yine aynı şekilde de buğdayda da 2 bin civarında genotip var. Bu ıslah adaylarımızda tescillemek için hazırlıklarımızı yapıyoruz” ifadelerini kullandı.

“ÇİFTÇİLER DAHA UCUZA TEMİN EDECEK”

Prof. Dr. Karaköy, geliştirilen tohumları çiftçilerin daha ucuza temin edeceğini belirterek, “Burada yaptığımız bütün çalışmalar özellikle tahıllar yerli ve milli olmak üzere kurgulanmıştır. Yine aynı şekilde nohut ve fasulyede genotiplerimiz hep yerlidir. Şeker pancarında ise dünyanın her yerinden temin ettiğimiz 430 tane genotipimizle çalışmalar yürütmekteyiz. Şeker pancarı daha geniş bir ıslah çalışması gerektiriyor bundan dolayı şeker pancarı çalışması farklı bir çalışma. Buğday, mercimek, fasulye, yulaf ve tahıllarda tamamen yerli ve milli çeşitlerin geliştirilmesi üzerine çalışmalarımızı yürütüyoruz. Çok kısa zamanda yerli ve tescilli ürünleri Türk tarımının hizmetine sunacağız. Her şeyden önce yurt dışından gelen bazı çeşitler var, onların tohumlukları gelmekte. Biz yöremize uygun yeni çeşitler geliştirdiğimizde, çiftçimiz bunları daha ucuza temin edebilecek ve daha verimli, kaliteli çeşitler geliştirdiğimizde çiftçimizin cebine daha çok para girmiş olacak” şeklinde konuştu. (İHA)

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *