Sivas Haberleri
SİVAS
00:00:00
Öğle vaktine kalan
Sivas
Parçalı bulutlu
11°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
38,7786 %0.39
43,8944 %0.27
Ara
Sivas Memleket BİLİM & TEKNOLOJİ İLK UZAY ARACI TANITILDI

İLK UZAY ARACI TANITILDI

HANİFE KANAT

Türkiye Uzay Ajansı (TUA)’nın içerisinde yer alan Ay Araştırma Programı-1 için tasarım aşamasında olan uzay aracına ait ilk detaylar TUA’nın 4’üncü kuruluş yıldönümü nedeniyle TUA’nın sosyal medya hesabından kamuoyuna tanıtıldı.

TUA’nın resmi sayfasından yaptığı bilgilendirmeye göre; TUBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsi (TUBİTAK Uzay) tarafından tasarlarak geliştirilen iki ayrı modülden oluşan yapıya sahip olacak. Bunlardan birisi, Platform Modülü. Bu modül hem aya ulaşmak için gerekli ateşlemelerin yapılması hem de Ay’a ulaştıktan sonra gerçekleştirilecek seyrüsefer, görüntüleme ve bilimsel veri toplama gibi görevlerin yerine getirilmesi için gereken çeşitli alt sistemleri barındırıyor. Bir diğer modül ise, İtki Modülü. Modülde hibrit itki sistemi yörünge yükseltme görevinde kullanılarak tarihçe kazanırken çift yakılı kimyasal itki sistemi ile yörünge ve yönelim elde etme ateşlemeleri gerçekleştirilecek.

SABİT GÜNEŞ PANELLERİ TÜBİTAK MAM ÜRETİMİ

Ay yörüngesindeki operasyonlar sırasında +Z yönü sürekli olarak Ay yüzeyine X doğrultusu ise uçuş yönüne doğru bakacak. TUBİTAK MAM Malzeme Entitüsü tarafından üretilecek olan sabit güneş panelleri aracın hem +X hem de –X yüzeylerinde bulunacak. Böylece panellerden biri sürekli güç üretebilecek.

HABERLEŞME SİSTEMLERİNİ TUBİTAK UZAY ÜRETECEK

Uzay aracında TÜBİTAK UZAY tarafından geliştirilecek ve S ve X bant olmak üzere iki farklı frekans bandında çalışan haberleşme sistemi bulunacak. Bunlardan S-Bant ile uzay aracı sağlık ve durum bilgileri haberleşmesi gerçekleştirilecek. Ayrıca yörünge belirleme için kullanılacak mesafe ölçümleri de bu haberleşme sistemi üzerinden yapılacak. Yine TÜBİTAK Uzay tarafından geliştirilecek S-Bant antenlerin huzmesinin geniş olması nedeniyle dünyadaki yer istasyonlarını görmek için yönlendirme ihtiyacı bulunmuyor. Bu sebeple acil durumlarda da bu sistem üzerinden haberleşme sağlanacak. Yönlendirilebilir X-Bant anteniyle yüksek hacimli veriler yere aktarılırken, uzay aracı sağlık ve durum bilgileri bu sistem üzerinden alınabilecek.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *