NATO Liderler Zirvesi, Hollanda’nın Lahey kentinde Kuzey Atlantik Konseyi Toplantısı ile başladı. Zirvede savunma harcamalarının artırılması, Ukrayna’daki savaş ve Orta Doğu’daki gelişmeler başlıca gündem maddeleri arasında yer alıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katıldığı zirvede, liderlerin gayrisafi yurtiçi hasılanın (GSYH) yüzde 5’ine denk gelecek şekilde savunma bütçelerini artırma hedefini onaylamaları bekleniyor.
Toplantı öncesinde, Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump kısa bir sohbet gerçekleştirdi. Liderler, zirve kapsamında Hollanda Başbakanı Dick Schoof ve NATO Genel Sekreteri Mark Rutte tarafından karşılandı.
Zirvenin açılış konuşmasını yapan NATO Genel Sekreteri Mark Rutte, dünya genelinde güvenlik tehditlerinin arttığına işaret ederek, NATO’nun 1 milyar insanın güvenliğini sağladığını vurguladı. Rutte, “Orta Doğu’daki savaş, terör tehdidi ve yeni teknolojilerin doğurduğu güvenlik riskleri karşısında NATO, dayanışmanın ve caydırıcılığın simgesi olmaya devam ediyor” dedi.
Rutte, ittifakın güçlendirilmesi adına önemli kararlar alınacağına dikkat çekerek, “Savunma harcamalarını GSYH’nin yüzde 5’ine çıkarma hedefiyle, yükün adil paylaşımını sağlayacağız. Bu, NATO’yu hem daha güçlü hem de daha dengeli hale getirecek” ifadelerini kullandı.
Bu yaklaşımın ABD Başkanı Donald Trump’ın 2016’dan bu yana savunduğu çizgiyle örtüştüğünü dile getiren Rutte, “Avrupalı müttefikler bu süreçte savunma bütçelerini 1 trilyon dolar artırdı. Bugün alınacak kararlarla bu rakam daha da yukarılara çıkacak” dedi.
Rusya’nın Ukrayna’daki saldırgan tutumunun devam ettiğine vurgu yapan Rutte, “Barış istiyoruz. Ancak bu, Ukrayna’nın toprak bütünlüğü ve egemenliği temelinde sağlanmalıdır. Rusya’ya bu saldırılara son verme çağrımızı yineliyoruz” ifadelerini kullandı.
Toplantının ev sahibi Hollanda Başbakanı Dick Schoof ise zirvenin Hollanda’da ilk kez düzenlendiğine dikkat çekti. Schoof, “Bugün alınacak kararlar, kolektif savunma harcamalarında tarihi bir artış ve ittifak içinde yeni bir mali denge oluşturacak. Bu hem gerekli hem de acil bir adımdır” şeklinde konuştu. Zirve kapsamında Hint-Pasifik bölgesinden partner ülkelerle de görüşmeler gerçekleştirilmesi ve Rutte’nin bir basın toplantısıyla kamuoyunu bilgilendirmesi bekleniyor.