Sivas Haberleri
SİVAS
00:00:00
Güneş vaktine kalan
Sivas
Parçalı bulutlu
17°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
39,2944 %0.01
45,0150 %0.08
Ara
Sivas Memleket GÜNDEM Kurban kesimi için doğru bıçak uyarısı

Kurban kesimi için doğru bıçak uyarısı

Kurban Bayramı öncesi doğru bıçak seçiminin önemine dikkat çeken bıçak ustası Ali Osman Özkurt, kesim, yüzme, sıyırma ve doğrama işlemleri için ayrı bıçak kullanılması gerektiğini belirterek, “Hayvana eziyet ettirmeden ibadetimizi yerine getirmeliyiz” dedi.

Kurban Bayramı öncesinde bıçak satışları artarken, uzmanlar hayvanların acı çekmemesi için doğru bıçağın tercih edilmesi gerektiğini vurguluyor. Bıçak ustası Ali Osman Özkurt, kesim sırasında kullanılacak bıçakların kalitesi kadar, amacına uygun şekilde seçilmesinin de büyük önem taşıdığını belirtti.

Bayram yaklaşırken vatandaşlar hem kurbanlık temin ediyor hem de kesim hazırlıklarına başlıyor. Bu süreçte, uygun bıçak kullanımı hayvan refahı ve kesimin sağlıklı yapılması açısından kritik rol oynuyor. Bıçak ustası Ali Osman Özkurt, kurban kesimi için en uygun bıçağın “çelik kesim bıçağı” olduğunu söyledi.

Bıçağın kalitesinin ve keskinliğinin hayvanın acı çekmeden kesilmesini sağladığını belirten Özkurt, “Her bıçak kurban kesimi için uygun değildir. Güvenilir yerlerden temin edilen, çeliği kaliteli ve çok keskin bıçaklar tercih edilmeli. Bıçak, bilenmeden dahi rahatlıkla kesim yapabilecek seviyede olmalı. Kurban bir ibadet olduğu için hayvana eziyet edilmemeli” dedi.

Özkurt, kurban kesiminde tek bir bıçakla tüm işlemleri yapmanın doğru olmadığını belirterek şunları söyledi:

“Kesim, yüzme, sıyırma ve doğrama işlemleri için ayrı bıçaklar kullanılmalı. Profesyonel kasaplar bile tüm bu işleri tek bir bıçakla yapmaz. Örneğin yüzme bıçağı ile doğrama işlemi yapılamaz, sıyırma bıçağı ile kesim sağlıklı olmaz. Her bıçak kendi işine uygun kullanılmalı ki randıman alınsın.”

Evlerde bulunan eski bıçakların da kurban öncesinde bilenmesi gerektiğini ifade eden Özkurt, “Biz bileme işlemini sulu sistemle yapıyoruz. Bu yöntemle bıçak ısınmaz, çeliği zarar görmez. Bıçak ilk günkü keskinliğine kavuşur. Vatandaşlar da bilenmiş bıçaklarını kontrol etmeli, keskin olmayanları yeniden bilettirmeli” dedi.

kurban-en-rahat-celik-bicakla-kesiliyor

kurban-en-rahat-celik-bicakla-kesiliyor

kurban-en-rahat-celik-bicakla-kesiliyor

kurban-en-rahat-celik-bicakla-kesiliyor

kurban-en-rahat-celik-bicakla-kesiliyor

kurban-en-rahat-celik-bicakla-kesiliyor

KAYNAK: iha
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *