Sivas Haberleri
SİVAS
00:00:00
Akşam vaktine kalan
Sivas
Kapalı
15°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
38,7702 %0.02
43,1506 %-1.14
Ara
Sivas Memleket GÜNDEM Kiraz Yok, Umut Yaprakta

Kiraz Yok, Umut Yaprakta

Zirai donun vurduğu Malatya’da üretici, meyvesiz kalan kiraz ağaçlarının yaprağına yöneldi.

Haberleri

Malatya'nın Yeşilyurt ilçesinde 12 Nisan'da yaşanan zirai don, başta kayısı ve kiraz olmak üzere birçok meyve ağacında büyük zarara yol açtı. Üreticiler, don nedeniyle meyve verimi düşen kiraz ağaçlarının yapraklarını toplayarak geçimlerini sağlamaya çalışıyor. Coğrafi işaret tesciline sahip Yeşilyurt kiraz yaprağı, bu yıl kilosu 350 ila 400 lira arasında alıcı buluyor. Dalbastı cinsi kiraz ağaçlarının dondan olumsuz etkilendiği bölgede, kiraz üreticileri ürün yerine yaprağa yöneldi. Bölgenin önemli geçim kaynaklarından biri olan kirazın yerine geçen yapraklar, özellikle sarma ve yaprak köftesi gibi geleneksel yemeklerde kullanıldığı için yoğun talep görüyor.

Kiraz üreticisi Mehmet Ali Özendi, bu yıl ürün alamadıkları için çareyi yaprak toplamakta bulduklarını belirterek, "Bazı ağaçlarda hâlâ yaprak dahi çıkmadı. Olanlarda da yapraklar yeni yeni büyümeye başladı. Bu yıl meyve olmayınca tüm ilgi yaprağa döndü" dedi.

Kiraz yaprağının toplanmasının zahmetli bir iş olduğuna da dikkat çeken Özendi, "Bir kişi bir kilo yaprak toplamak için 1,5 ila 2 saat uğraşıyor. Bu da ancak emeğinin karşılığını veriyor. Fiyat vatandaşlara yüksek gelebilir ama emek isteyen bir iş bu. İstanbul, İzmir, Mersin gibi büyük illerden yoğun talep geliyor. Malatya’dan başka illere göç edenler bu lezzeti biliyor ve sipariş ediyor" ifadelerini kullandı. Yaprakların daha çok geleneksel yemeklerde kullanıldığını vurgulayan Özendi, "Marketlerde rastlanmaz ama bilen, seven zaten arayıp sipariş veriyor. Fiyatlar kişiye göre değişken değerlendiriliyor. Kimi için pahalı, kimi için normal. Bu yıl başka çaremiz kalmadı, biz de yaprakla geçinmeye çalışıyoruz" diye konuştu.

zirai-donun-zarara-yol-actigi-malatyada-kiraz-yapragi-umit-oldu

zirai-donun-zarara-yol-actigi-malatyada-kiraz-yapragi-umit-oldu

zirai-donun-zarara-yol-actigi-malatyada-kiraz-yapragi-umit-oldu

KAYNAK: iha
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *