Sivas Haberleri
SİVAS
00:00:00
Yatsı vaktine kalan
Sivas
Açık
16°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
39,5851 %-0.32
45,6681 %-0.99
Ara
Sivas Memleket GÜNDEM Aho Peyniri Coğrafi İşaret Tesciline Hazırlanıyor

Aho Peyniri Coğrafi İşaret Tesciline Hazırlanıyor

Trabzon’un Araklı ilçesinde, yaklaşık 2 bin rakımlı yaylalarda üretilen ve yöre halkı tarafından geleneksel yöntemlerle hazırlanan Aho peyniri için coğrafi işaret tescil süreci başlatıldı.

Haberleri

Trabzon’un Araklı ilçesine özgü geleneksel lezzetlerden biri olan Aho peyniri için coğrafi işaret tescil süreci başlatıldı. Yalnızca tuz ve özel seçilen lor peynirinden üretilen Aho peyniri, Araklı'nın yaklaşık 2 bin rakımlı Bahçecik, Erikli, Kavraz ve Salarut yaylalarında geleneksel yöntemlerle hazırlanıyor.

Peynir üreticisi Yalçın Çebi, uzun yıllardır bölgede üretilen bu özel lezzetin resmen tescillenmesi için geç kalındığını ancak başvuru sürecinin nihayet başladığını belirterek, "Aho peyniri tamamen doğal, iştah açıcı ve doyurucu bir peynir. Adını, üretiminin yapıldığı Aholu köylerinden alıyor. Şu anda yaylalardaki imalathanemizde üretim sürüyor. Bu yıl da üretim, her yıl olduğu gibi hayvanların yaylaya çıkışıyla birlikte mayıs ayında başladı" dedi.

Çebi, Aho peynirinin tarihinin yaklaşık 150-200 yıl öncesine uzandığını ifade ederek, "Eskiden elektrik, su yokken bu peynir tuz ve lorla hazırlanıyordu. Tuz oranı yüksek olduğu için bozulmadan uzun süre dayanabiliyor. Buzdolabında saklandığında bir yıla kadar tüketilebiliyor. En çok talep İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyükşehirlerden geliyor" diye konuştu.

Aho peyniri yalnızca doğal içeriğiyle değil, yöresel üretim yöntemiyle de dikkat çekiyor. Çebi, peyniri genellikle mayıs-haziran aylarında ürettiklerini ve 4-5 ay dinlendirdikten sonra satışa sunduklarını belirtti. Çevre sakinlerinden Sercan Demirbağ ise Aho peynirinin sadece bir kahvaltılık değil, bölge kültürünün parçası olduğunu vurgulayarak, “Her kahvaltıda olmazsa olmaz. Bizim için alışkanlık haline gelmiş. Coğrafi işaret tesciliyle bu değerimiz daha da görünür olacak” dedi.

aho-peyniri-icin-cografi-isaret-basvurusu-yapildi

aho-peyniri-icin-cografi-isaret-basvurusu-yapildi

aho-peyniri-icin-cografi-isaret-basvurusu-yapildi

aho-peyniri-icin-cografi-isaret-basvurusu-yapildi

KAYNAK: iha
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *