Sivas Haberleri
SİVAS
00:00:00
İmsak vaktine kalan
Sivas
Açık
16°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
39,3746 %0.37
45,5650 %0.6
Ara
Sivas Memleket GÜNDEM 75 Dağcının Kaybolduğu İddiası Yanlış Anlaşıldı

75 Dağcının Kaybolduğu İddiası Yanlış Anlaşıldı

Trabzon’un Demirkapı Yaylası’nda 75 dağcının kaybolduğu yönündeki haberler, ekip liderlerinin rota değişikliği kararı aldığı ve grubu riske atmamak için geri döndüğü ortaya çıktı.

Haberleri

Trabzon’un Çaykara ilçesi Demirkapı Yaylası’nda dün 75 dağcının kaybolduğu yönündeki haberlerin gerçeği yansıtmadığı belirtildi. Dağcılar, yaşanan durumun bir kaybolma olayı değil, rota değişikliği olduğunu açıkladı.

Dün sabah saatlerinde Demirkapı bölgesindeki Haldizen-Sarigöl rotasında yürüyüşe çıkan 75 kişilik dağcı grubu, parkurun yaklaşık yarısında büyük bir buzul kütlesiyle karşılaştı. Zorlu hava koşulları ve sis nedeniyle riskli bir geçişi göze almak istemeyen ekip liderleri, rotayı değiştirme kararı aldı. Bu sırada bazı dağcıların 112 Acil Çağrı Merkezi’ni arayarak kaybolduklarını bildirmesi üzerine jandarma, AFAD, UMKE ve gönüllü korucular arama kurtarma çalışmalarına başladı. Yaklaşık 2-3 saat süren arama sonrası ekipler dağcı grubuna ulaştı. UMKE ekipleri tarafından sağlık kontrolleri yapılan grup, daha sonra araçlarla şehir merkezine getirildi.

Trabzon Dağcılık ve Doğa Sporları İhtisas Spor Kulübü Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Kazım Sezen, olayla ilgili açıklamasında, “Kaybolma söz konusu değildir. Aşırı yoğun sis ve kar kütleleri nedeniyle rotamızı değiştirmek zorunda kaldık. Büyük bir grubu riske atmamak için geldiğimiz yoldan geri döndük. Bu süreçte karanlık bastı ve grup içerisinden bazı arkadaşlar arama yapınca durum haberleşmeye yansıdı. Varış noktasına bir kilometre kalmıştı” dedi.

Sezen, buzulların bulunduğu yamaçtan geçmenin büyük risk taşıdığını, olası bir kayma durumunda ciddi sakatlanmalar yaşanabileceğini belirterek, “Bu riski almamak için geri dönmek en doğru karardı. GPS kayıtlarıyla yürüyorduk ve planımızda 6 saat gidiş, 6 saat dönüş vardı. Yaklaşık 12 kilometrelik parkurda, planlanan saatin dışında gece yarısı dönüş yaptık. Herkes sağ salim evine ulaştı” ifadelerini kullandı. Dağcı grubunda sadece soğuk nedeniyle üşüme şikayetleri yaşandığı, başka herhangi bir olumsuzluk olmadığı kaydedildi. 

trabzonda-yayladaki-buzul-kutlesi-dagcilarin-rotasini-degistirdi-75-kisi-kayip-sanildi

trabzonda-yayladaki-buzul-kutlesi-dagcilarin-rotasini-degistirdi-75-kisi-kayip-sanildi

trabzonda-yayladaki-buzul-kutlesi-dagcilarin-rotasini-degistirdi-75-kisi-kayip-sanildi

trabzonda-yayladaki-buzul-kutlesi-dagcilarin-rotasini-degistirdi-75-kisi-kayip-sanildi

trabzonda-yayladaki-buzul-kutlesi-dagcilarin-rotasini-degistirdi-75-kisi-kayip-sanildi

trabzonda-yayladaki-buzul-kutlesi-dagcilarin-rotasini-degistirdi-75-kisi-kayip-sanildi

KAYNAK: iha
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *