MEHMET TIRPAN

Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Kul, Optik İnce Film Tasarım ve Kaplama Merkezi Projesi’nin ORAN Kalkınma Ajansı’ndan hibe almaya hak kazandığını söyledi.

Projenin toplam maliyetinin 22 Milyon 438 Bin 637 TL olduğunu, projenin ortağı ve iştirakçilerininde bulunduğunu aktaran Rektör Mehmet Kul, “Optik İnce Film Tasarım ve Kaplama Merkezi Projemizi hazırlarken ASELSAN Hassas Optik, Ankara’da TÜBİTAK Savunma Araştırma Geliştirme Optik ekipleriyle gece geç saatlere kadar süren çalışmalar sonucunda şekillendirilmiştir. Proje bütçesi toplamda 22.5 Milyon Lira. Yaklaşık 9 Milyon lira civarında da projeye bakanlık katkısı var. Proje kapsamında kentte yapılacak olan tesisin içerisinde 100 metrekare temiz oda, 200 metrekare makine dairesi, saf su, azot ve basınçlı hava sistemleri yer alacak. Bu tesis sayesinde bu konuda dışa bağımlılığımızda azalmış olacak.” dedi.

Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesini Destekleme ve Geliştirme Vakfı ve Sivas Küçük ve Orta Ölçekli Sanayi Kurma ve Destekleme Vakfı ortaklığında yapılan ‘’Optik İnce Film Tasarım ve Kaplama Merkezi’’ adlı projenin Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın 2022 yılı "Cazibe Merkezleri Destekleme Programı" kapsamında desteklenmesinden dolayı oldukça mutlu olduklarının altını çizen Rektör Kul, “Optik İnce Film Tasarım ve Kaplama Merkezi Projemiz akademisyen arkadaşlarımızın akıl terinden oluştu. Aylarca süren bir emeğin sonucu olarak destek kararı çıkmış bir projedir. Akademisyen arkadaşlarıma, bu projeye katkı sağlayan herkese teşekkür ediyorum. Projemiz SBTÜ Destekleme ve Geliştirme Vakfı, Sivas Küçük ve Orta Ölçekli Sanayi Kurma ve Destekleme Vakfı ortaklığında yürütülecek. Projemizde TÜBİTAK Savunma Sanayii Araştırma ve Geliştirme Enstitü Müdürlüğü, ASELSAN Sivas Hassas Optik Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi’de iştirakçi olarak projede yer almaktadır. Ülkemizde optik alanında birçok eksiklikler var. Özellikle termal alanda yani kızılötesi kameraların veya sensörlerin geliştirilmesi alanında ince film kaplamalar büyük rol oynamaktadır. Bunu da ASELSAN Sivas Hassas Optik ile birlikte düşünerek tasarlayarak bazı çalışmaların ASELSAN Hassas Optik veya ülkemizdeki diğer optik alanındaki firmalara hizmet verecek bir altyapının gerekliliği, bu alanda nitelikli projelerin gerçekleştirilmesi, Ar-Ge çalışmalarının gerçekleştirilmesi gerektiği, mevcuttaki hassas optik gibi firmaların ticari üretimlerinin yoğun olması sebebiyle bu alanlara yeterli altyapı ayırmaları çok mümkün olmuyor. Bu gibi altyapılar sayesinde bu kuruluşlara hizmet verebilecek yani Ar-Ge projelerle kaplama reçetelerinin hazırlanmasında, optoelektronik tasarımların yapılmasında, optomekanik tasarımların yapılmasında katkı verebilecek bir altyapı ve proje ekibi oluşturuldu.” ifadelerini kullandı.

“OPTİK FİRMALARIN İHTİYAÇLARI KARŞILANACAK”

Projelerinin üç ana temadan oluştuğunun da altını çizen Rektör Kul, “Tesisimizde optik ince film kaplama ve tasarım projeleri gerçekleştirilecek. Firmalar mevcut ürünlerinin niteliklerini artırma veya başka ürünlerin dönüşümünde mevcut ürünlerin geliştirilmesine yönelik çalışmalar yapılabilecek. Üçüncü adımda ise ilimizdeki ve il dışındaki optik alanında faaliyet gösteren firmalara danışmanlık vermek temel amaçlarımızdan birisidir.” dedi.

Yeni kurulacak olan merkezle birlikte bölgemizde faaliyet gösteren optik firmalarının kaplama ihtiyaçlarının karşılanacağını, optoelektronik sistemler konusunda firmalara yardımcı olunacağının altını çizen Rektör Kul, “Yurtdışında benzer yapılar var. Biz de aslında yurtdışındaki bu merkezlerin benzer bir yapılanmasının çekirdeğini yapmış oluyoruz. Almanya’da böyle bir araştırma merkezi 1949’da kurulmuş, 74 enstitü ile birlikte çalışıyor. 2.8 milyar euroluk bir bütçesi olan, 28 bin çalışanı, % 70’ini sermayesi özel sektör, % 30 sermayesi kamu olan bir merkez. İlimizde de böyle bir yapının oluşturulabilmesi için Sivas’ta bu projeyle ilk adım atılmış, ilk tohum dikilmiş oldu. İnşallah önümüzdeki süreçte bu merkez daha da geliştirilecek. Bu merkez sayesinde alanda lisans ve lisansüstü öğrenci yetişmesine olanak sağlanacak. Optik tasarım ve üretim sağlayacak personel yetiştirilebilecek. KOBİ'lerin bu alanda üretim yapmasına olanak sağlanacak. Ulusal ve uluslararası akademik ve sanayi projeleri, Ar-Ge faaliyetlerinde artış olacak. En önemlisi optik sistemler üzerine dışa bağımlılık azaltılacak.” şeklinde konuştu.

“PROJENİN İŞTİRAKÇİLERİNE TEŞEKKÜR EDİYORUZ”

Bu eşsiz projenin en temel destekcilerinden bir tanesinin de Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Destekleme ve Geliştirme Vakfı’nın olacağının altını çizen Rektör Kul, “Sivas küşük ve Orta Ölçekli Sanayi Kurma ve Desteleme Vakfı ve SBTÜ’n, Destekleme ve Geliştirme Vakfı’nın ortaklığı ile kurulacak olan merkezimizde iki de iştirakçimiz bulunuyor. Yani Küçük ve Orta Ölçekli Sanayi Kurma ve Destekleme Vakfı bu projeye 12.5 milyon lira tutarında destek sağlayacak. İştirakçılarımız ise TUBİTAK Savunma Sanayi Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü Müdürlüğü ve ASELSAN Sivas Hassas Optik Sanayi ve Ticaret Annonim Şirketi. Ben hem ortaklarımıza hemde iştirakçılerimize bizleri desteklediği için teşekkür ediyorum.” şeklinde konuşmasını sonlandırdı.