HANİFE KANAT

20 Mayıs Pazartesi 2024 Sivas Nöbetçi Eczaneler 20 Mayıs Pazartesi 2024 Sivas Nöbetçi Eczaneler

Değişim Diyet’in Kurucusu Diyetisyen Süheyla Subaşı Uçar; “Havası sert insanı Mert bir memleket Sivas'ta yaşıyoruz. Özellikle bu mevsimlerde sert havalara karşı bazen yenik düşebiliyoruz. Temelde kıymetli birkaç yöntemle bağışıklığımızı kuvvetlendirip hastalıklardan kendimizi koruyabiliriz.” diyerek soğuk kış günlerinde bağışıklımızı koruyacak önerilerde bulundu.

Kahvaltının önemli bir öğün olduğuna ve gün içerisindeki hareketliliğimizin çok önemli olduğuna  değinen Uçar; “Kahvaltı yapmanız çok önemli. Kahvaltı tabağınızda anne sütünden sonra en kıymetli proteini içeren yumurta, kalsiyum kaynağı peynir ve süt grubu, günlük enerji ihtiyacımızın temel besin ögesi tam tahıllı ekmekler, bağışıklığımızı kuvvetlendirici vitaminler içeren rengârenk sebzeler, lif açısından zengin olan meyvelerin bulunmasına özen göstermeliyiz. İkinci olarak günlük enerji ihtiyacının düzenli bir şekilde alınıp vücudun tüm sistemlerinin aktif çalışabilmesi için öğün atlamamamız yeterli ve dengeli beslenmemiz önemlidir. Kişinin ideal vücut ağırlığına sahip olması yeterli ve dengeli beslenmesi bağışıklık sistemini kuvvetlendiren olgulardan biridir.” dedi.

Ara öğünlerde tüketilecek olan besinlerin öneminden bahseden Uçar; “C vitamininden, lif ve antioksidan açısından zengin olan kış mevsiminin meyvelerinden portakal, mandalina, nar, kivi gibi besinlerin düzenli tüketimi önemlidir. Aynı zamanda a vitamini, e vitamini, b vitaminlerinden zengin antioksidan özelliğe sahip ceviz, badem gibi yağlı tohumların belirli aralıklarla doğru porsiyonda tüketimi de bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. Öğlen akşam gibi ana öğünlerde et, kurubaklagil gibi protein kaynaklarının yanında hem sebze yemeği olarak hem de salata olarak her renkten sebze grubundan bulundurulmalıdır.” ifadelerini kullandı.

SU TÜKETMEZSENİZ HASTA OLABİLİRSİNİZ

Su tüketimine dikkat çeken Uçar; “Dikkat ettiğiniz halde sık sık hastalanıyorsanız bir diğer sebebi de su tüketiminiz az olabilir. Su bahsettiğimiz vitaminlerin minerallerin hücre içerisine taşınmasına ve kullanılmasına yardımcı olur. Aynı zamanda birçok sitemin aktif elemanı olduğu gibi lenf sistemininde önemli bir parçasıdır. Bu sebeple bağışıklığımızı kuvvetlendirebilmek için herhangi bir sağlık probleminiz yoksa eğer  kilogram başına 35 milimden hesaplayıp günlük su tüketimimizi tespit etmeliyiz. Kışın havaların soğuması ile birlikte su tüketimi maalesef azalıyor. Bunu için su tüketiminizi artırabilmek için size  aromalı bir su tarifi vereyim. İçerisine mükemmel bir antimikrobiyal olan yaş zencefil, karanfil ekleyiniz . Kan şekeri dengenize yardımcı olması için tıbbi tarçın ekleyiniz. C vitamini kaynağı ve ferah kokusu ile içimi de artırabilmesi adına birkaç dilim limon ekleyiniz.  15 dk dinlendirip içebilirsiniz. Hem su tüketiminizi artırmış olup hemde ağız içi floranızdan başlayıp tüm sinrdirim siteminizin antimikrobiyal dengesini sağlamış olursunuz.  Yeterli ve dengeli bir beslenme ve hareketli yaşam ile mikroplara karşı daha güçlü bir bedene sahip olabilirsiniz ve bu sizin tercihleriniz sayesinde olacak.” diyerek konuşmasını sonlandırdı.