HANİFE KANAT

Âşık kültürü ve ozanlarıyla meşhur Sivas’ta düzenlenen 15. Geleneksel Âşıklar Bayramı, 6 ülke ve 12 şehirden gelen halk ozanlarının katılımıyla gerçekleştirildi.

Düzenlenen programa, Sivas Valisi Dr. Yılmaz Şimşek, Belediye Başkan Yardımcısı Ahmet Duman, Fasıl Heyeti Âşıklar ve Halk Oyunları Derneği Başkanı Ahmet Ayık, il protokol üyeleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren Vali Yılmaz Şimşek; “Türkülerin başkenti” olarak tanınan Sivas, aynı zamanda halk kültürü araştırmalarının da önemli merkezlerinden biri olmuştur. Âşık edebiyatımızın derlenip kayda geçirilmesinde ve bugünlere intikalinde Sivaslı araştırmacı ve bilim adamlarının büyük katkısı vardır.  Muzaffer Sarısözen, İbrahim Aslanoğlu, Prof. Dr. İlhan Başgöz, Vehbi Cem Aşkun, Prof. Dr. Sedat Veyis Örnek gibi pek çok değerli araştırmacı gerek Sivas’ta gerek yurt sathında yaptıkları çalışmalarla, türkülerimizi ve muazzam söz hazinemizi unutulmaktan kurtarmışlardır. 1931 yılında Sivas’ta, Ahmet Kutsi Tecer ve Muzaffer Sarısözen öncülüğünde düzenlenen 1. Âşıklar Bayramı, Türkiye’de folklor araştırmaları için milat kabul edilir. Bu tarihten itibaren aşıklarımızın ve onların eserlerinin değeri daha fazla anlaşılmış, günümüze dek artarak bu süreç devam etmiştir. Sivas’ta son yıllarda valiliğimizin ve belediyemizin katkılarıyla âşıklık geleneğimizi yaşatan, gelecek kuşaklara aktaran önemli çalışmalar yapılmıştır. Bu tür şölenlerin Sivas’ta yapılarak geleneksel hale getirilmesi, aşıklarımızın adına müzeler ve anı evleri açılması, sempozyumlar ve konferanslar düzenlenmesi, eserlerinin derlenerek kitap halinde yayınlanması, anıtlarının yapılması, isimlerinin okullara, caddelere ve parklara verilmesi hiç kuşku yok ki onlara verilen değerin bir göstergesidir.  Bu çalışmalar elbette ki artarak devam edecektir. Sözlerime son verirken bu anlamlı buluşmanın gerçekleşmesinde emeğe geçenlere teşekkür ediyor, hepinizi saygı ve sevgiyle selamlıyorum. Bayramınız şen gönlünüz gül şen olsun.” dedi.

Vali Yılmaz Şimşek’in konuşmasının ardından, Sivas Valiliği, Sivas Belediyesi, Sivas İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü destekleriyle düzenlenen programda geleneksel kıyafetlerini giyen 6 ülke ve 12 şehirden katılan âşıklar ve halk ozanların sahne almasıyla program devam etti.

Aliağa'da Türkü Şöleni: 'Solistler Geçidi' Konseriyle Aliağa Belediyesi THM Korosu Dinleyicileri Mest Etti! Aliağa'da Türkü Şöleni: 'Solistler Geçidi' Konseriyle Aliağa Belediyesi THM Korosu Dinleyicileri Mest Etti!