Sivas Haberleri
SİVAS
00:00:00
Öğle vaktine kalan
Sivas
Açık
19°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
38,7786 %0.39
43,8944 %0.27
Ara
Sivas Memleket EĞİTİM Ankara Sanayi Odası’nda “mesleki ve teknik eğitim” masaya yatırıldı

Ankara Sanayi Odası’nda “mesleki ve teknik eğitim” masaya yatırıldı

ANKARA SANAYİ ODASI (ASO) EV SAHİPLİĞİNDE, SANAYİNİN İHTİYAÇ DUYDUĞU ARA ELEMAN İHTİYACINA İLİŞKİN “MESLEKİ VE TEKNİK EĞİTİM” KONUSU MASAYA YATIRILDI.

Ankara Sanayi Odası (ASO) ev sahipliğinde sanayinin ihtiyaç duyduğu ara eleman ihtiyacına ilişkin “mesleki ve teknik eğitim” konusu masaya yatırıldı.

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından düzenlenen “Ankara Mesleki ve Teknik Eğitim Değerlendirme Toplantısı”, ASO’nun ev sahipliğinde gerçekleşti. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan toplantıda konuşan ASO Başkanı Seyit Ardıç, Almanya’nın sanayi ve eğitimi bir arada tutan model bir ülke olduğunu belirtti.

“Almanya’da şirketler de mesleki eğitime katılıyor”

Almanya’da öğrencilerin yüzde 50’sinin düz liseye ya da üniversiteye gitmek yerine mesleki eğitime yönlendirildiğine dikkati çeken Ardıç, “Bunların üçte biri tek aşamalı yani okul temelli, üçte ikisi ise okul ve iş yeri temelli bir mesleki eğitim programına devam ediyor. İkili sistem mezunlarının yaklaşık üçte ikisi eğitim aldıkları şirkette işgücüne katılıyor. Almanya’da şirketler de mesleki eğitime katılıyor; meslek okulları yaklaşık 430 bin şirketle iş birliği yapıyor ve büyük şirketlerin yüzde 80’inden fazlası meslek eğitim sisteminde yer alıyor” diye konuştu.

“Ülkemizde meslek kollarına ilişkin ayrımcı yargılar mevcut”

Mesleki eğitimin yaygınlaştırılması gerektiğini belirten Ardıç, Türkiye’de zihniyet dönüşümü olması gerektiğini vurgulayarak, “Meslek eğitim hedeflerine ulaşabilmek için önce toplum nezdinde saygınlık kazanması gerekiyor. Ülkemizde ne yazık ki halen meslek kollarına ilişkin çok köklü ayrımcı yargılar mevcut. Eğer sanayide bir ustabaşı bir mühendis kadar saygı görürse, o zaman aileler gençlerimizi meslek ve beceri edinecekleri eğitim programlarına daha fazla yönlendirirler. Gençlerimizin yılları işsizlikle heba olmaz” ifadelerine yer verdi.

İşsizliğin yüksek olmasına rağmen sanayide işgücü talebinin bir türlü karşılanamadığını dile getiren Ardıç, mesleki eğitimde sanayinin ihtiyacına uygun bir planlama olması gerektiğini aktardı.

“Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılına Türkiye Yüzyılı vizyonuyla giriyoruz”

Türkiye’de verimliliği artıracak etkili yolun sanayi ve ilişkili sektörlerde istihdamın artırılmasından geçtiğini kaydeden Ardıç, “Sanayi, teknoloji, eğitim ve işgücü politikalarının bütüncül bir yaklaşımla bir arada dizayn edilmesi gereğini vurgulamak isterim. Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılına, Türkiye Yüzyılı vizyonuyla giriyoruz. Çağdaş, bilimsel gelişmelerin ışığında ilerleyerek, her alanda teknolojiden istifade ettiğimiz, üreten, her ferdinin özgür, mutlu ve müreffeh olduğu, eğitimin önceliklendirildiği bir ülke olmak için hep beraber gayret etmemiz gerekiyor” değerlendirmesinde bulundu.

“Cumhuriyetin ikinci yüzyılına yeni şeyler söyleyecek bu coğrafyanın çocukları”

Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Kemal Şamlıoğlu ise son dönemlerde iş adamları, sanayi odaları ve ticaret odalarıyla bir araya geldiklerini söyledi. Türkiye Yüzyılı hedefleri doğrultusunda eğitime odaklandıklarını belirten Şamlıoğlu, “Bütüncül olarak baktığımızda yapılan işlerin hepsi bir şeye işaret ediyor. Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılında yeni bir şey söyleyecek bu coğrafyanın çocukları. Bunu ancak millet olarak çocuklarımızı merkeze alan, onların hayallerini tahkim edecek, büyük bir ideale ve bütün insanlığın hayrına olacak anlayışı merkeze alacak, yaklaşımı esas alan ekip ruhuyla başarabilir” ifadelerini kullandı.

MEB’in mesleki eğitim meselesini en yüksek noktada tuttuğunu dile getiren Şamlıoğlu, “Bütün okulların üstünde başka bir şeyden bahsediyoruz. Genel müdürlüğe sığmaz mesleki eğitim. Mesleki eğitim, emeğin ve alın terinin en ehemmiyetli olduğu, bu coğrafyanın çocuklarının çok iyi bildiği ve emeğin peşinde, helalin peşinde, helal iki liranın haram üç liradan büyük olduğunu bilen bu coğrafyanın çocukları bereket kavramını bu vesileyle bu Anadolu irfanıyla derinleştirdi” ifadelerini kullandı.

MEB Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Ali Karagöz ise sanayi ile mesleki ve teknik eğitimin nasıl bir arada hareket etmesine dair sunum yaptı. Toplantı basına kapalı olarak devam etti.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *