Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Türkiye’ye yapılan uluslararası yatırımların hızlandığı bir döneme girildiğini belirterek, yakında yeni müjdelerin de duyurulmasını beklediklerini açıkladı.

Yılmaz, Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde düzenlenen Yatırım Ortamını İyileştirme Koordinasyon Kurulu (YOİKK) Toplantısı’na başkanlık etti. Toplantıda, özel sektörün ihtiyaçları, yatırım ortamının geliştirilmesi, Orta Vadeli Program ve Uluslararası Doğrudan Yatırım Stratejisi gibi konular ele alındı.

Toplantının açılışında konuşan Yılmaz, Mart ayından bu yana yürürlüğe giren 57 eylemden 10’unun tamamlandığını, 6 eylemde son aşamaya gelindiğini ve diğer eylemlerin de büyük ölçüde ilerleme kaydettiğini ifade etti.

Yatırım ortamının geliştirilmesi için önemli adımlar attıklarını vurgulayan Yılmaz, "Katma değeri yüksek yatırımları teşvik eden bir yaklaşım çerçevesinde teşvik sistemimizi sadeleştiriyoruz. Kişisel Verilerin Korunması Kanunu'nda yapılan değişiklikler, yenilenebilir enerji yatırımlarına sağlanan ek kapasite ve uzun vadeli yatırım kredileri gibi düzenlemeler, bu süreçte hayata geçirdiğimiz önemli adımlardan sadece bazılarıdır" dedi.

Yılmaz ayrıca, özel sektörle iş birliği içinde yeni bir eğitim yaklaşımı geliştirmeyi planladıklarını belirtti. Bu kapsamda, istihdam politikaları ve mesleki eğitim alanlarında özel çalışmalar yapılacağını ve Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi liderliğinde Mesleki Eğitim ve İstihdam Çalışma Grubu kurulduğunu açıkladı.

1990-2010 Sigorta Başlangıcı Olanlara Müjde: Erken Emeklilik Şartları ve Avantajları! 1990-2010 Sigorta Başlangıcı Olanlara Müjde: Erken Emeklilik Şartları ve Avantajları!

Sonbahar döneminde, yatırım ortamını iyileştirmek amacıyla Rekabet Kanunu’nda yapılacak değişiklikler ve İklim Değişikliği Kanun Tasarısı gibi önemli konuların Meclis gündemine getirileceğini söyleyen Yılmaz, AB’nin Sınırda Karbon Düzenlemesi’ne uyum sağlamak için Emisyon Ticaret Sistemi üzerine de yoğun çalışmaların sürdüğünü ifade etti.

Enerji sektörü yatırımlarıyla ilgili mevzuat değişikliklerinin yanı sıra, planlı sanayi alanlarının oluşturulması için farklı modeller üzerinde hazırlıkların devam ettiğini belirten Yılmaz, makroekonomik istikrarı güçlendirmeyi, yüksek katma değerli üretimi teşvik etmeyi ve yeşil ve dijital dönüşüme odaklanacaklarını söyledi.

2025-2027 yıllarını kapsayan Orta Vadeli Program’ın hazırlıklarının da sürdüğünü kaydeden Yılmaz, güncellenmiş programın Eylül ayında açıklanacağını belirtti. Yılmaz, "Enflasyonla mücadele hedefini, maliye politikası ve yapısal reformlarla destekleyeceğiz" dedi.

Yılmaz, 29 Temmuz’da yayımlanan Türkiye Uluslararası Doğrudan Yatırım Stratejisi ile küresel Uluslararası Doğrudan Yatırım Stratejisi’nden (UDY) alınan payı yüzde 1,5’a çıkarmayı hedeflediklerini ifade etti. Son dönemde uluslararası firmaların Türkiye’ye yatırım kararlarını açıkladıkları bir sürece girildiğini belirten Yılmaz, bu yatırımların artarak devam edeceğini söyledi.

Toplantı, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın konuşmasının ardından basına kapalı olarak devam etti.

Kaynak: İHA