Tunceli Müzesi, 18 Mayıs müzeler günü etkinlikleri kapsamında özel sergi düzenliyor.

Uluslararası Müzeler Konseyi (ICOM) tarafından her yıl kutlanan "18 Mayıs Müzeler Günü" kapsamında, 2024 yılının ana teması "Müzelerde Eğitim ve Araştırma" olarak belirlenmiştir. Bu doğrultuda, Tunceli Müzesi, Osman Hamdi Bey’in "Kemahlıoğlu Özel Koleksiyonu" sergisine ev sahipliği yapacak.

Osman Hamdi Bey ve 21 Sanatçının Eserleri Tunceli'de

Sergide, Osman Hamdi Bey’in yanı sıra, sanatını ve arkeoloji bilimini bir araya getiren 21 sanatçının eserleri de yer alacak. Küratörlüğünü Caner Kemahlıoğlu’nun üstlendiği bu özel proje, Tunceli Valiliği ve Tunceli İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından desteklenmektedir.

Sergi Programı ve Sanatçılar

Sergi, 2024 Mayıs ayından Eylül ayına kadar devam edecek. 17 - 24 Mayıs 2024 Müzeler Haftası’na özel olarak sergilenecek sanatçılar ve eserleri şunlardır:

- Muhammet Hızır Yüksel - “İlahiyatçı’ya Yeni Yorum”

- Metin Aykanat - “Silah Taciri’ne Yeni Yorum”

- Ali Rıza Kanaç - “Şehzade Türbesinde Derviş’e Yeni Yorum”

- Özgür Boran Gültekin - “İlahiyatçı’nın Rahlesi” ve “Atatürk”

- Şerife Meral Eşmeler - “Yeşil Cami’de Kur’an Dersi” ve “Şehzade Türbesinde Derviş” Eserlerine “Kalsedon Taşı Üzerine Yeni Yorum”

- Onur Kavas - “Kaplumbağa Terbiyecisi”, “İzzettin Keykavus” ve “Kur’an Okuyan Kız” Çinileri

- Dilara Nur Kahraman – “Osman Hamdi Bey ve Baltazzi”, “Özel Tasarımı”

- Buse Akdoğan – “Sivas’ın İlk Müzesi Buruciye Medresesi”, “Sivas Lisesi”

- Büşra Meydan - “Kur’an Okuyan Kız”

- Deniz Serkan Özcan - “Pembe Başlıklı Kız”

- Günsu Saraçoğlu - “Deve Kuşu Yumurtası Üzerine İki Müzisyen Kız”

- Fadime Yıldırım - “Özgün Posta Pulları”

Sivas'ta Birlik ve Beraberlik Buruciye Medresesi'nde Kurban Bayramı Bayramlaşmasında Görüldü Sivas'ta Birlik ve Beraberlik Buruciye Medresesi'nde Kurban Bayramı Bayramlaşmasında Görüldü

- Erdoğan Paksoy - “Geleceği Terbiyecisi I ve II” ve “Sarı Saçlı, Mavi Gözlüm”

- Melih Can - “Ab-ı Hayat Çeşmesi”

- Oğuzhan Bahadır Coşkun “Geçmişin İzinde Naile Hanım”

- Gizem Tokay “İstanbul Hanımefendisi”

- Okan Karakaya “İki Müzisyen Kız”

- Turgay Çakmak “Atatürk”

- Ayşegül Baş - “Esmaül Hüsna”

Tunceli Müzesi’nin Tarihi ve Kültürel Önemi

1935-1937 yılları arasında askeri kışla olarak inşa edilen Tunceli Müzesi, 2015 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı’na tahsis edilerek restorasyon çalışmaları tamamlanmıştır. Müze, yedi farklı bölümde arkeoloji, etnografya, tarım, alevi inanç kültürü, taş eserler ve erken cumhuriyet dönemi eserlerini sergilemektedir.

Küratör Caner Kemahlıoğlu yönetimindeki "Osman Hamdi Bey Sergisi", Osman Hamdi Bey’in Sivaslı bir ressam olsaydı nasıl eserler üreteceği konusunu araştırırken, aynı zamanda Tunceli’nin tarihi ve kültürel dokusunu da ziyaretçilere sunmayı amaçladığını söyledi. Tunceli Müzesi, bu sergi ile ziyaretçilere farklı bir müze deneyimi yaşatacağı ön görülüyor.

Osman Hamdi Bey Kemahlıoğlu Özel Koleksiyonu Sergisi, 2024 yılı Müzeler Haftası boyunca ziyaretçilere açık olacak. Tunceli Müzesi, bu önemli etkinlikle sanatseverleri ve tarih meraklılarını ağırlamayı bekliyor.

Muhabir: BÜLTEN